KunststofenRubber.nl

Kabinet benoemt Ioniqa tot Nationaal Icoon

24 september 2019 om 16:00 uur - AMSTERDAM

Directeur Tonnis Hooghoudt krijgt van staatssecretaris Keijzer de oorkonde van Nationaal Icoon 2019

PET-recyclingbedrijf Ioniqa is door het kabinet verkozen tot Nationaal Icoon. Staatssecretaris Mona Keijzer maakte dit op televisie bekend bij De Wereld Draait Door. Behalve Ioniqa zijn ook de innovaties van Inreda Daibetic (een kunstalvleesklier voor mensen met diabetes) en het satellietnetwerk Hiber Band tot Icoon benoemd.


Uit de ruim vijftig inzendingen selecteerde de jury onder leiding van oud-minister Hans Wijers in het afgelopen jaar tien finalisten. In het rapport schrijft de jury over deze finalisten: "Samen illustreren de projecten de innovatieve kracht en diversiteit van Nederland [...]. Er bestaat een serieuze kans dat alle tien de projecten op hun eigen innovatieve wijze op korte of langere termijn een impact zullen hebben op de Nederlandse economie en de maatschappelijke uitdagingen waar wij voor staan."

 

Visitekaartjes

Staatssecretaris Mona Keijzer: "Inreda Diabetic, Ioniqa en Hiber zijn Nederlandse oplossingen voor wereldwijde uitdagingen op het gebied van gezondheidszorg, hergebruik van materialen  en digitalisering. Deze nieuwe Nationale Iconen zijn visitekaartjes van onze innovatieve kracht. Het zijn uitvindingen van ondernemers met grote economische potentie. Ze geven smoel aan het motto global challenges, Dutch solutions. We mogen veel van ze verwachten en het kabinet gaat ze daarbij ondersteunen."

 

Drie jaar ondersteuning

 

Het kabinet zal de drie Nationale Iconen de komende drie jaar helpen om hun ambities waar te maken. Zo krijgen de innovaties elk een minister of staatssecretaris als eigen ambassadeur. Dit biedt toegang tot een groot netwerk in binnen- en buitenland, helpt bij het vinden van financiering en nieuwe partners en geeft ondersteuning vanuit de overheid.

 

Ioniqa - PET Upcycling (Eindhoven)

 

Ioniqa Technologies is een spin-off van de TU Eindhoven. Het bedrijf is gespecialiseerd in het creëren van waarde uit PET-afval en gebruikt daarvoor eigen circulaire technologie. Deze technologie kan een kwart van de wereldwijde plasticproductie oneindig upcyclen. Dat gebeurt ook nog op een energiezuinige manier met een CO₂-footprint die 75 procent lager is dan bij PET uit olie. Het proces is niet afhankelijk van de sterk fluctuerende olieprijzen; prijzen zijn daardoor relatief laag en stabiel. Ioniqa werkt samen met PET-producent Indorama, Coca Cola en Unilever. Unilever wil in 2025 alleen nog maar herbruikbare plastic verpakkingen gebruiken. Het product biedt Nederland de kans een bredere leiderschapspositie te ontwikkelen bij PET-recycling. Ook zijn er mogelijkheden om het (Europese) plasticafvalscheidingsproces te verbeteren, bijvoorbeeld via een hub in de Rotterdamse haven met Nederland als circulair doorvoerland. De  technologie is uit te breiden naar textielrecycling. Staatssecretaris Van Veldhoven is vanuit het kabinet de ambassadeur voor dit Nationale Icoon.

 

Inreda Diabetic (Goor)  

 

Inreda Diabetic is opgericht door Robin Koops. Hij heeft als diabetespatiënt het apparaat zelf ontwikkeld en op zichzelf getest. Hij gebruikt het apparaat nu al maanden met goede resultaten. Ook de interniste-endocrinologe Arianne van Bon testte het apparaat bij haar patiënten, van wie de bloedsuikerwaarden verbeterden en de klachten verminderden.

 

Hiber - Hiberband (Amsterdam)

Hiber is een Amsterdams bedrijf opgericht door ervaren ondernemers. Vorige bedrijven die ze oprichtten waren onder andere JustEat en Treatwell. In 2018 lanceerde Hiber twee eigen satellieten, die elk minstens eens per dag de hele wereld bereiken. Daar waar netwerken als GSM, wifi en bluetooth bij elkaar opgeteld een werelddekking hebben van tien procent, bereikt Hiberband momenteel eens per dag ook de rest van de wereld.

 

 

Focus op ...

Agenda

23 juni 2020

[UITGESTELD] Empack 2020

Empack is als verpakkingsvakbeurs uitgegroeid tot de grootste van de Benelux.

1 september 2020, Rheda-Wiedenbrueck, Duitsland

KUTENO - Kunststofftechnik Nord

Experts from a wide range of industries meet at KUTENO to get comprehensive information on machines,...

1 september 2020, Utrecht

Technishow/ESEF Maakindustrie 2020

Traditiegetrouw wordt TechniShow gelijktijdig met ESEF Maakindustrie georganiseerd. ESEF Maakindustrie is...

Meer agendapunten »