KunststofenRubber.nl

Emmen heeft eerste tiny house van biocomposiet

27 september 2019 om 13:35 uur - EMMEN

Op het terrein van het Hondsrugcollege in Emmen is een demonstratieproject opgeleverd. Studenten van het Drenthe College, het Hondsrugcollege en van NHL Stenden openden het eerste tiny house dat is gebouwd van honderd procent biocomposiet.


Tiny houses staan in de belangstelling omdat ze bijdragen aan het verlagen van de  C02-uitstoot. Ze zijn klein en hebben minder bouwmateriaal nodig dan een gewoon huis. Tiny houses bestaan vaak nog uit traditionele bouwmaterialen zoals steen, beton en staal maar dit zijn materialen die een negatieve bijdrage leveren aan het tegengaan van de klimaatverandering en de wereldwijde uitstoot van CO2. Steen, beton en staal kosten veel energie om te produceren. Kortom: het idee van tiny houses is goed maar dan wel met alternatieve bouwmaterialen.  Het kleine huis in Emmen is een goed voorbeeld.

 

Dragende constructie

 

Dit project moet aantonen dat biocomposieten niet alleen geschikt zijn als isolatiemateriaal, afdekprofielen en platen maar ook dat biocomposieten in staat zijn dragende panelen, frame- en skeletbouwconstructies mogelijk te maken die voldoen aan Nederlandse en Duitse bouw- en veiligheidsnormen. De komende tijd wordt het tiny house door lectoren en studenten van NHL Stenden in Emmen uitgebreid getest op technische levensduur en weerbestendigheid.

 

Alternatieve bouwmaterialen

 

Vanuit de samenwerking tussen kennisinstellingen NHL Stenden Hogeschool, Drenthe College, Hondsrugcollege, het Duitse Fiber Institute Bremen en de bedrijven Kuipers & Koersbouw/Bioframe, Millvision, KIEM, Hempflax, FIBY, Domesta en het Duitse Naftex is de afgelopen twee jaar gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe technieken om het tiny house in Emmen te bouwen van biogebaseerde materialen. De wandpanelen, dakbedekking en kozijnen zijn hiervoor speciaal in dit project ontwikkeld.

  

Green PAC en Interreg

 

Het project is uitgevoerd binnen het initiatief Green PAC en is gerealiseerd in het kader van het inmiddels afgeronde Duits-Nederlandse samenwerkingsproject ‘Bio-economie in de non-foodsector'.
Dit zogenoemde Interreg-project werd ondersteund met financiële middelen door de Europese Unie, de deelstaat Nedersaksen, zeven Nederlandse provincies en het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

 

Focus op ...

Agenda

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

Meer agendapunten »