KunststofenRubber.nl

PureCycle recyclingtechniek voor PP gevalideerd op grotere schaal

27 september 2019 om 15:59 uur - CHICAGO

PureCycle Technologies heeft in zijn FEU met succes op grotere schaal zijn polypropeen recyclingtechniek gebruikt en kan nu spreken van een bewezen techniek.


Het Amerikaanse PureCycle Technologies heeft aangekondigd dat men succesvol is geweest met het verwerken van poplypropeen afvaltapijt in zijn Feedstock Evaluation Unit. Hier wordt afgedankt tapijt omgezet in schoon, reukloos en ultra-pure gerecycled polypropylene (UPRP) hars via de gepatenteerde kunststofrecyclingtechniek die is uitgevonden en ontwikkeld door Procter & Gamble.

 

54 miljoen wordt 48 miljoen 

 

De met succes gerealiseerde opschaling van de techniek maakt het mogelijk de waarde van een reeks van afval-polypropeen terug te winnen door het te recyclen naar zijn oorspronkelijke conditie. Deze techniek zal resulteren in een substantiële toename van de vraag naar afval-PP en zal helpen bij het leveren van alternatieven voor storten en/of exporteren van plastic afval. De Feedstock Evaluation Unit (FEU) is de eerste van twee fasen voor de PureCycle-fabriek in Hanging Rock in de Amerikaanse staat Ohio. De tweede fase wordt gerealiseerd in de zomer van 2021 en zal 54 miljoen kilo afval-PP elk jaar kunnen verwerken. De fabriek zal naar verwachting 48 miljoen kilogram rPP per jaar produceren die zal worden gebruikt in verpakkingen voor consumentengoederen, meubelen en andere toepassingen die nu nog beperkte recyclingmogelijkheden hebben. PureCycle werkt ook aan toestemming om het rPP te kunnen gebruiken voor voedselverpakkingen.

 

Overweldigende vraag

 

"Er is een overweldigende vraag naar hoge kwaliteit gerecycled PP en deze mijlpaal is heel belangrijk voor ons en voor de industrie om de groeiende markt te kunnen bedienen die vraagt om gerecyclede toepassingen", zegt Mike Otworth, de ceo van PureCycle Technologies. De ontwikkeling van de techniek begon toen P&G zocht naar nieuwe manieren om meer gerecyclede content te gebruiken in hun toepassingen, in het bijzonder de PP.  Met beperkte beschikbare hoeveelheden rPP op de markt ging P&G zelf aan de slag met een proces om afval-PP te reinigen.  Deze innovatie is de kern van het streven van P&G om aardolie-gebaseerde plastics in hun verpakkingen met de helft terug te dringen.

 

 

Het PureCycle-procedé smelt het afval-polypropeen en
gebruikt een gasvormig oplosmiddel plus filtratie om de kleurstoffen, geurstoffen en
andere verontreinigingen te scheiden van de polymeer.
Dit resulteert in een helder materiaal dat sterk op nieuw virgin-plastic lijkt.
In tegenstelling tot sommige andere recyclingtechnieken gebruikt
men geen chemische reacties. 

 

Het PureCycle proces verwijderd kleur, geur en onzuiverheden en produceert virgin-achtige hars. Dit  Ultra-Pure Recycled Polypropylene (UPRP) levert een consistent product op dat tegemoet komt aan de specificaties voor virgin materiaal uit verschillende industrieën. In feite is de vraag naar rPP zo hoog dat PureCycle's eerste fabriek al volledig is volgeboekt en men al is begonnen met onderzoek voor een faciliteit op grote schaal in Europa. "Deze techniek kan vrijwel alle ongeregeldheden en kleuren uit gebruikt plastic halen en heeft de capaciteit om de recyclingindustrie te revolutioneren en P&G-bedrijven wereldwijd te bedienen met recyclaat dat nagenoeg dezelfde prestaties en eigenschappen heeft als virgin materiaal", aldus Kathy Fish,  chef van r&d bij P&G.

 

Focus op ...

Agenda

23 juni 2020

[UITGESTELD] Empack 2020

Empack is als verpakkingsvakbeurs uitgegroeid tot de grootste van de Benelux.

1 september 2020, Rheda-Wiedenbrueck, Duitsland

KUTENO - Kunststofftechnik Nord

Experts from a wide range of industries meet at KUTENO to get comprehensive information on machines,...

1 september 2020, Utrecht

Technishow/ESEF Maakindustrie 2020

Traditiegetrouw wordt TechniShow gelijktijdig met ESEF Maakindustrie georganiseerd. ESEF Maakindustrie is...

Meer agendapunten »