KunststofenRubber.nl

Nederlandse start-up Circularise in traceerbaarheid met Domo en Covestro

04 oktober 2019 om 11:47 uur - GENT / DEN HAAG / LEVERKUSEN

Polyamide-leverancier Domo, materiaalfabrikant Covestro en de Nederlandse start-up Circularise beginnen een nieuw samenwerkingsproject voor circulariteit in de plasticindustrie met de inzet van blockchain-technologie.


De geformeerde projectgroep Circularise Plastics heeft als doel een open standaard voor duurzaamheid en transparantie op dit gebied in te voeren. Op de beurs K 2019 in Düsseldorf in oktober zullen Domo en Covestro  het project met klanten bespreken en zoeken naar nieuwe partners die kunnen aansluiten op weg naar volledige circulariteit. "Registraties en tracking-systemen zijn essentieel om de vooruitgang op het gebied van de wereldwijde circulariteitsdoelen te kunnen inschatten. "Blockchain kan transparantie brengen daar waar dit het meest nodig is, in het bijzonder als het gaat over traceerbaarheid in de toeleveringsketen in onze industrie.  Het bereiken van een eenduidige standaard voor traceerbaarheid naar de herkomst zou het de industrie mogelijk maken verantwoordelijkheid te nemen, te kunnen communiceren over duurzaamheid en het aanbrengen van een ‘bewijs van herkomst' op de materialen", zegt ceo Alex Segers van Domo.

 

Drie doelen 

De partners hebben met betrekking tot dit project drie hoofddoelen:

  • Choose Circular: maak het gemakkelijk voor toeleveranciers, verwerkers, fabrikanten en merkeigenaren te kiezen voor traceerbaarheid en duurzame en circulaire materialen.
  • Produce Circular: creëer prikkels voor toeleveranciers en fabrikanten om te stimuleren dat zij traceerbare, duurzame en circulaire materialen en producten maken.
  • Make Circular: lever essentiële informatie voor de ‘reversed logistics' en het terugnemen van producten, materialen en componenten.

 

Compatibiliteit

De compatibiliteit van blokketens is al heel lang een hot item, ook de kunststofwereld, waarin de voordelen van deze technologie alle delen van de keten kunnen dienen. "Voor materiaalleveranciers en verwerkers en ook producenten van equipment en matrijzen betekent deelname aan Circularise Plastics toename van de materiaalwaarde en vertrouwen in de productie door het toevoegen van materiaalpaspoorten aan harsen, additieven, kleurstoffen en veel andere geproduceerde materialen.

Voor OEM's en merkeigenaren helpt het op hun weg naar de duurzaamheidsdoelen en bij versterking van hun merk  door aan te geven wat de oorsprong is van het product en transparantie te kunnen leveren met betrekking tot de milieu-impact."

 

Pril stadium

De start-up Circularise is in Nederland gevestigd en maakt transparantie en communicatie in wereldwijde waardeketens mogelijk door de inzet van blockchains en zero-knowledge proof.  

Het Circularise Plastics-project  bevindt zich nog in een pril stadium. Het doel op de K 2019 is belangstelling te wekken bij die partners in de waardeketen die bereid zijn toe te treden tot het consortium in deze eerste fase van ideevorming en testen. Nieuwe deelnemers worden de duurzaamheidsinnovators in de kunststofindustrie. Het geeft hen toegang tot de nieuwste informatie en geeft hen ook de kans mee te werken aan een industriebrede communicatiestandaard voor een circulaire economie.

 

www.circularise.com/plastics.

 

 

 

 

 

Focus op ...

Agenda

16 oktober 2019, Messe Düsseldorf

K-2019 Düsseldorf

De grootste vakbeurs voor de wereld van kunststof en rubber. De beurs vindt eens per drie jaar plaats.

29 oktober 2019, 's Hertogenbosch

Efficiënt Aandrijven 2019

Efficiënt Aandrijven Event is het logisch vervolg van een tweetal eerder gehouden IE-motoren events. De...

19 november 2019, Evenementenhal Gorinchem

Vakbeurs Recycling 2019

Vakbeurs voor de recyclingindustrie www.recyclingvakbeurs.nl

Meer agendapunten »