KunststofenRubber.nl

20 innovatieprojecten in Plastics Circularity Multiplier EU

07 oktober 2019 om 13:34 uur - BRUSSEL

Twintig innovatieprojecten hebben hun krachten gebundeld om de inspanningen van de Europese Unie voor een circulaire economie aan te jagen. Deze Plastics Circularity Multiplier groep zal communiceren met beleidsmakers, het publiek en de industrie over een reeks van EU-gefinancierde innovaties die ten doel hebben het plastic materiaal in de circulaire economie van de toekomst te brengen en nieuwe zakelijke kansen en banen in Europa te creëren.


De nieuwe groep zal middelen en expertise in een pool van projecten stoppen die financiering ontvangen uit het onderzoek- en innovatieprogramma Horizon 2020. Meer dan driehonderd projecten die te maken hebben met plastics in een circulaire economie en worden gesteund door de FP7 (FP7 was het financieringsprogramma van de EU voor onderzoek en innovatie in de periode 2007-2013) en de huidige Horizon 2020 programma's, de meer wereldwijde push van de EU om te investeren in oplossingen voor de circulaire economie en de doelen te bereiken van de EU Plastics Strategy uit 2018. "De investering die de EU doet in de circulaire economie is van een dergelijke schaal dat het van vitaal belang is te communiceren wat het betekent voor het milieu, de burgers, de bedrijven en de steden op het continent", aldus Alexandre Dangis van het project Demeto dat de groep leidt. "Met in eerste instantie negentien deelnemende projecten zal de Plastics Circularity Multiplier naar mogelijkheden zoeken om onze impact te vergroten maar zal ook barrières door regelgeving identificeren die moeten worden weggenomen en de investering die nodig is als we een werkelijk circulaire economie willen inrichten voor plastics in de EU.

 

De eerste ronde van resultaten door de Plastics Circularity Multiplier zal in de zomer van 2020 plaatsvinden en zullen worden besproken op een conferentie in Brussel waarin synergiën uit de deelnemende projecten worden behandeld.  De Plastics Circularity Multiplier zal zijn activiteiten en participaties in september 2020 openstellen voor alle lopende EU-projecten in Horizon 2020 of in het nieuwe Horizon Europe programma. Dangis:  "De groep zal de bestaande zaken complementeren die zijn opgezet door EU-instituten zoals European Circular Economy Stakeholder Platform, de EASME Project Data Base en de Innovatieradar - alle ontworpen om een echt ecosysteem van EU-investeringen voort te brengen in de circulaire economie en innovaties."

 

Het initiatief wordt gemanaged door koepelorganisatie EuPC (Europese plasticverwerkers) met deelname van Horizon 2020-projecten op het gebied van circulariteit van kunststoffen: Circ-Pack, Circular Flooring, Creator, Decoat, FiberEUse, Harmoni, iCareplast, Isoprep, Multicycle, Nontox, PlastiCircle, polynSpire, PUReSmart, React, Remandyl, Repair3D, Smartfan en Terminus. Als gastdeelnemer is aangesloten het Life-project Repolyuse. Het Life-programma van de EU is een financieringsinstrument voor milieu- en klimaatacties dat is opgericht in 1992. Het financieringsbudget voor de periode 2014-2020 is 3,4 miljard euro.

 

Focus op ...

Agenda

27 januari 2020, Deventer

Introduction Rubber Technology

To become familiar with the different types and grades of rubber, their properties, ingredients,...

3 februari 2020, Deventer

Eigenschappen en testen van rubber (Nederlands)

Meer inzicht geven in de eigenschappen van rubber en het testen van deze eigenschappen.

Meer agendapunten »