KunststofenRubber.nl

Bloempotten van single-use plastics dankzij rotatiegieten

16 oktober 2019 om 10:20 uur - Bilzen

Onderzoekers aan het Polymer Processing Research Center van Queen's University Belfast ontdekten nieuwe manieren om single-use plastics te hergebruiken. Centraal staat de techniek rotatiegieten, die het levenslicht zag bij het Bilzense AMS Robotics.


De onderzoekers uit Belfast zetten in het kader van hun project Rotocycle plasticafval om in nieuwe producten, door middel van 'rotational moulding', ook wel rotatiegieten genoemd. Peter Martin van Queen's University licht het proces toe: 'Het proces begint met het scheiden van vlokken afvalplastic, waarna deze samengedrukt worden tot pellets. Deze pellets gaan we vervolgens hier op de universiteit vermalen tot een fijn poeder, en mengen met een deel nieuw plastic (polyethyleen), verhitten tot meer dan 200°C en daarna afkoelen in een mal. Zo kunnen we oud plastic gaan transformeren in een nieuw product.'

Het team van onderzoekers blijft dit proces bovendien continu testen, om zo de optimale combinatie te vinden tussen de plasticmengeling en de verwerkingsomstandigheden. 'Zo hopen we op termijn een reeks nieuwe producten te creëren, gemaakt via rotatiegieten, en voor het grootste deel gemaakt van plasticafval.'

AMS Robotics

Een bedrijf dat zich al langer toelegt op rotatiegieten is AMS Robotics uit Bilzen. In 2016 hadden zij al een wereldprimeur met Robomould, een éénarmige robot die dankzij rotatiegieten snel en goedkoop kunststofvormen kan produceren. Johan Potargent van AMS Robotics vertelt: 'De Robomould heeft een grote mal die hij automatisch vult met kunststof. Door vervolgens met die mal te bewegen, kan hij de kunststof opwarmen, waardoor deze tegen de zijkant van de mal zal gaan kleven. Daarna gaan we de kunststof opnieuw afkoelen. Zo gaat deze van poedervorm, naar vloeibaar, naar vast.' Hiermee is het mogelijk om benzinetanks of bloempotten te maken, maar ook delen van een trein of lichtgewicht auto moeten in de toekomst mogelijk zijn. Verder wordt er geexperimenteert met bijvoorbeeld kunststof met oude jeansstof, houtvezel of suikerbiet.

De Robomould in actie:
www.meemetdenieuwemaak.be
 

Reacties (1)

Benzinetanks zal niet lukken vanwege de hoge eisen aan taaiheid (ook bij -20 graden Celsius, dampdoorlatendheid en dergelijke.
F.Irrgang, 25 oktober 2019 18:25
 

Focus op ...

Agenda

27 maart 2023, Wisselende locaties

3D Delta Week

3D Delta Week is een reeks evenementen en activiteiten van 5 dagen op meerdere locaties, allemaal met een...

25 april 2023, Parijs (FR)

JEC World 2023

10 mei 2023, Hardenberg

Mix Noordoost 2023

Voor de makers van vandaag en morgen

Meer agendapunten »