KunststofenRubber.nl

LyondellBasell gaat nieuwe kleinschalige moleculaire recycling-installatie bouwen (video)

17 oktober 2019 om 12:33 uur

LyondellBasell kondigt de bouw van een nieuwe moleculaire recycling-installatie aan. De kleinschalige proeffabriek zal in Ferarra, Italië komen te staan. Hier wordt straks plastic afgebroken tot moleculen, waarmee weer nieuw plastic gemaakt wordt.


LyondellBasell is een van de grootste kunststof-, chemische en raffinagebedrijven ter wereld. De nieuwe proeffabriek zal een aanvulling gaan vormen op de bestaande mechanische recyclingactiviteiten van de onderneming. Voor de nieuwe fabriek werkte LyondellBasell samen met het Karlsruhe Institute of Technology (KIT) aan het ontwikkelen van de recyclingmethode MoReTec. MoReTec maakt gebruik van een katalysator in het pyrolyseproces, waardoor het proces sneller en energie-efficiënter is dan traditionele chemische recycling.

Met de technologie wil LyondellBasell moeilijk recyclebaar plastic omzetten naar hun moleculaire vorm, om als grondstof te worden gebruikt voor nieuwe plastic toepassingen. LyondellBasell gelooft dat deze aanpak een aanzienlijk potentieel heeft vanwege het lagere energieverbruik en het snellere chemische omzettingsproces dat minder warmte verbruikt. Met de fabriek in Ferrara wil het bedrijf de MoReTec-technologie richting commerciële schaal brengen, in hun zoektocht naar een ware circulaire economie.

Nog meer duurzame oplossingen

De ontwikkeling van moleculaire recycling is slechts één van de drie manieren waarop LyondellBasell duurzame oplossingen voor kunststofafval ontwikkelt. LyondellBasell is ook actief betrokken bij de mechanische recyclaging via de joint venture Quality Circular Polymers (QCP) met SUEZ, die kunststofafval na gebruik omzet in nieuwe kunststofkorrels die worden gebruikt in toepassingen die variëren van elektrische apparaten tot wasmiddelflessen en koffers. Daarnaast heeft LyondellBasell nieuwe bioplastics geproduceerd uit honderd procent hernieuwbare grondstoffen zoals kook- en plantaardig olieafval, die gebruikt kunnen worden voor het maken van artikelen zoals voedselverpakkingen, speelgoed en meubels.

 

Focus op ...

Agenda

31 maart 2020, Utrecht

[UITGESTELD] Empack 2020

Empack is als verpakkingsvakbeurs uitgegroeid tot de grootste van de Benelux en vindt op 31 maart, 1...

7 april 2020, Emmen

[UITGESTELD] Sustainable plastics & materials expo 2020

On 7 and 8 April 2020 the North of the Netherlands will organise the first Chemport Sustainable Plastics...

16 april 2020, Brussel, België

[UITGESTELD] PET Monomer Recycling Forum

In 2019, Petcore Europe launched the PET Monomer Recycling Special Industry Group - with initial...

Meer agendapunten »