KunststofenRubber.nl

Eerste recyclebare sapfles van 100% rPET

25 oktober 2019 om 11:12 uur - Dortmund (DE)

Het nieuwe KHS-flessenconcept is in samenwerking met milieudienstverlener Interseroh ontwikkeld. (Foto: Beyond Juice)

Systeemleverancier KHS komt met een volledig recyclebare sapfles van 100% gerecycled materiaal. Hiervoor is gebruik gemaakt van de FreshSafe PET®-technologie.


'Met Beyond Juice bieden we concrete antwoorden op de uitdagingen van de drankenindustrie, waarbij we de sapfles als voorbeeld nemen. Ook met het oog op het huidige debat over kunststoffen worden praktische, milieuvriendelijke systemen steeds belangrijker', zegt Philipp Langhammer, productmanager  bij KHS Corpoplast. Wat nodig is, is een integrale en duurzame verpakking die geschikt is voor het hele spectrum van gevoelige dranken. 'Bij de ontwikkeling van de fles hebben we dus strikt vastgehouden aan ons credo van milieubescherming, recyclebaarheid en maximale productbescherming', aldus Langhammer. De PET-verpakking is ontworpen door de KHS-experts van het Bottles & ShapesTM-adviesprogramma in samenwerking met de milieudienstverlener Interseroh uit Keulen volgens hun nieuwste ontwerprichtlijnen.

Made for Recycling-zegel

De Beyond Juice fles is de eerste PET-fles die twintig uit twintig punten scoorde in de test van Interseroh, waardoor de fles nu is voorzien van het Made for Recycling-zegel van Interseroh.'Dankzij het zegel op het etiket kunnen consumenten nu voor het eerst de werkelijk uitstekende recyclingeigenschappen van de fles laten meewegen bij hun beslissing wanneer zij voor het schap van de supermarkt staan', zegt verpakkingsingenieur Julian Thielen van Interseroh. 'Op de middellange termijn zal voor verpakkingen het criterium van recycleerbaarheid bovendien net zo belangrijk worden als de aspecten productbescherming, comfort en aantrekkelijkheid - ook op internationaal niveau.'

Unieke productbescherming

'We konden alleen maar de hoogste cijfers geven bij het analyseren van de recyclebaarheid van de fles, omdat de KHS SiOx-barrièretechnologie werd gebruikt', legt Thielen uit. 'Alternatieve composietmaterialen die als barrière worden gebruikt, kleuren het recyclaat vaak ook in en leveren een inferieure kwaliteit op'.

Beyond Juice past deze composietmaterialen, die aan het materiaal van de fles worden toegevoegd om het product te beschermen en recycling op zuiver niveau veel moeilijker of zelfs onmogelijk te maken, niet toe.

Hele fles recyclen

Het etiketgedeelte op de Beyond Juice container is zo klein gehouden dat de sorteersystemen het als een PET-fles herkennen. Dit zorgt ervoor dat de container weer in de recyclinglus kan worden geplaatst. Het was ook belangrijk om de juiste soort lijm te kiezen, zodat het etiket tijdens het recyclingproces van de kunststof kan worden gescheiden en er geen onbedoelde vervuiling tijdens het wasproces optreedt.

 

Focus op ...

Agenda

31 maart 2020, Utrecht

[UITGESTELD] Empack 2020

Empack is als verpakkingsvakbeurs uitgegroeid tot de grootste van de Benelux en vindt op 31 maart, 1...

7 april 2020, Emmen

[UITGESTELD] Sustainable plastics & materials expo 2020

On 7 and 8 April 2020 the North of the Netherlands will organise the first Chemport Sustainable Plastics...

16 april 2020, Brussel, België

[UITGESTELD] PET Monomer Recycling Forum

In 2019, Petcore Europe launched the PET Monomer Recycling Special Industry Group - with initial...

Meer agendapunten »