KunststofenRubber.nl

Een pleister als een octopus

25 oktober 2019 om 15:49 uur

De op grafeen gebaseerde zelfklevende biosensor geïnspireerd op de zuignappen van de octopus is flexibel en houdt stand in natte en droge omgevingen. Foto: Aangepast van ACS Appl. Mater. Interfaces 2019, 11, 16951? 16957

Als je wilt dat een draagbare sensor echt effectief is, moet hij flexibel zijn, volledig hechten aan zowel de natte als de droge huid, en ook nog comfortabel blijven voor de gebruiker. Een Koreaans onderzoeksteam rapporteert dat ze zoiets hebben gemaakt, in de vorm van een grafeengebaseerde zelfklevende biosensor geïnspireerd op de zuignappen van een octopus.


Ze rapporteren hun bevindingen in ACS Applied Materials & Interfaces.


De keuze van het substraat is cruciaal. Geweven garen is populair, maar dit maakt soms geen optimaal contact met de huid, vooral als deze harig is. De meeste garens en draden zijn bovendien kwetsbaar voor natte omgevingen. Lijmen kunnen hun grip onder water verliezen en in een droge omgeving kunnen ze zo goed plakken dat het pijnlijk kan zijn om ze te verwijderen.

 

De onderzoekers bekleedden een elastisch polyurethaan- en polyesterweefsel met grafeenoxide en gedrenkt in L-ascorbinezuur om de geleidbaarheid te helpen behouden, terwijl de sterkte en rek worden behouden. Daarbij voegden ze een coating van een grafeen- en poly(dimethylsiloxaan) (PDMS) film toe om geleidening van het weefsel naar de huid te garanderen. Tot slot hebben ze kleine, octopusachtige patronen in de film geëtst.


De sensor kan een breed scala aan drukken en bewegingen detecteren in zowel natte als droge omgevingen. Het apparaat kan ook een scala aan menselijke signalen monitoren, waaronder elektrocardiogramsignalen, puls- en spraakpatronen, wat de potentie voor gebruik in medische toepassingen aantoont, zeggen de onderzoekers.

 

Focus op ...

Agenda

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

Meer agendapunten »