KunststofenRubber.nl

Een pleister als een octopus

25 oktober 2019 om 15:49 uur

De op grafeen gebaseerde zelfklevende biosensor geïnspireerd op de zuignappen van de octopus is flexibel en houdt stand in natte en droge omgevingen. Foto: Aangepast van ACS Appl. Mater. Interfaces 2019, 11, 16951? 16957

Als je wilt dat een draagbare sensor echt effectief is, moet hij flexibel zijn, volledig hechten aan zowel de natte als de droge huid, en ook nog comfortabel blijven voor de gebruiker. Een Koreaans onderzoeksteam rapporteert dat ze zoiets hebben gemaakt, in de vorm van een grafeengebaseerde zelfklevende biosensor geïnspireerd op de zuignappen van een octopus.


Ze rapporteren hun bevindingen in ACS Applied Materials & Interfaces.


De keuze van het substraat is cruciaal. Geweven garen is populair, maar dit maakt soms geen optimaal contact met de huid, vooral als deze harig is. De meeste garens en draden zijn bovendien kwetsbaar voor natte omgevingen. Lijmen kunnen hun grip onder water verliezen en in een droge omgeving kunnen ze zo goed plakken dat het pijnlijk kan zijn om ze te verwijderen.

 

De onderzoekers bekleedden een elastisch polyurethaan- en polyesterweefsel met grafeenoxide en gedrenkt in L-ascorbinezuur om de geleidbaarheid te helpen behouden, terwijl de sterkte en rek worden behouden. Daarbij voegden ze een coating van een grafeen- en poly(dimethylsiloxaan) (PDMS) film toe om geleidening van het weefsel naar de huid te garanderen. Tot slot hebben ze kleine, octopusachtige patronen in de film geëtst.


De sensor kan een breed scala aan drukken en bewegingen detecteren in zowel natte als droge omgevingen. Het apparaat kan ook een scala aan menselijke signalen monitoren, waaronder elektrocardiogramsignalen, puls- en spraakpatronen, wat de potentie voor gebruik in medische toepassingen aantoont, zeggen de onderzoekers.

 

Focus op ...

Agenda

23 juni 2020

[UITGESTELD] Empack 2020

Empack is als verpakkingsvakbeurs uitgegroeid tot de grootste van de Benelux.

1 september 2020, Rheda-Wiedenbrueck, Duitsland

KUTENO - Kunststofftechnik Nord

Experts from a wide range of industries meet at KUTENO to get comprehensive information on machines,...

1 september 2020, Utrecht

Technishow/ESEF Maakindustrie 2020

Traditiegetrouw wordt TechniShow gelijktijdig met ESEF Maakindustrie georganiseerd. ESEF Maakindustrie is...

Meer agendapunten »