KunststofenRubber.nl

KLM maakt gereedschap van PET-flessen

24 oktober 2019 om 13:00 uur

Als eerste luchtvaartmaatschappij ter wereld hergebruikt KLM PET-flessen om er hulpmiddelen voor onderhoud en reparatie van vliegtuigen van te maken. Aan het einde van een vlucht worden de flessen verzameld en bewerkt tot filament.


Zo kan een lege waterfles uiteindelijk onderdeel zijn van een 3D-geprint stuk gereedschap, dat Engineering & Maintenance tijd en geld bespaart. Eerder kocht KLM filament voor haar 3D-printers in. Nu levert de luchtvaartmaatschappij de lege flessen in bij het recyclingbedrijf in ruil voor pellets, de basis van het filament. Per jaar gaat het om tonnen aan plastic flessen.

Kostenbesparing

Op dit moment gebruikt E&M zo'n 1,5 kilo hoogwaardig filament per dag. Doordat KLM PET-plastic als grondstof inlevert, zijn de kosten hiervan geen zestig euro per kilo, maar zeventien euro per kilo. Dankzij de samenwerking met recyclebedrijf Morssinkhof Rymoplast en Reflow , de producent van het filament, is KLM niet alleen innovatief bezig met 3D-printen, maar is het proces nu ook circulair.

KLM heeft als doel om in 2030 het restafval met vijftig procent te verminderen ten opzichte van 2011, door in totaal minder afval te produceren en het deel dat gerecycled kan worden te verhogen. In 2018 is het restafval verminderd met negen procent en werd 28 procent gerecycled.


 

Focus op ...

Agenda

31 maart 2020, Utrecht

[UITGESTELD] Empack 2020

Empack is als verpakkingsvakbeurs uitgegroeid tot de grootste van de Benelux en vindt op 31 maart, 1...

7 april 2020, Emmen

[UITGESTELD] Sustainable plastics & materials expo 2020

On 7 and 8 April 2020 the North of the Netherlands will organise the first Chemport Sustainable Plastics...

16 april 2020, Brussel, België

[UITGESTELD] PET Monomer Recycling Forum

In 2019, Petcore Europe launched the PET Monomer Recycling Special Industry Group - with initial...

Meer agendapunten »