KunststofenRubber.nl

KLM maakt gereedschap van PET-flessen

24 oktober 2019 om 13:00 uur

Als eerste luchtvaartmaatschappij ter wereld hergebruikt KLM PET-flessen om er hulpmiddelen voor onderhoud en reparatie van vliegtuigen van te maken. Aan het einde van een vlucht worden de flessen verzameld en bewerkt tot filament.


Zo kan een lege waterfles uiteindelijk onderdeel zijn van een 3D-geprint stuk gereedschap, dat Engineering & Maintenance tijd en geld bespaart. Eerder kocht KLM filament voor haar 3D-printers in. Nu levert de luchtvaartmaatschappij de lege flessen in bij het recyclingbedrijf in ruil voor pellets, de basis van het filament. Per jaar gaat het om tonnen aan plastic flessen.

Kostenbesparing

Op dit moment gebruikt E&M zo'n 1,5 kilo hoogwaardig filament per dag. Doordat KLM PET-plastic als grondstof inlevert, zijn de kosten hiervan geen zestig euro per kilo, maar zeventien euro per kilo. Dankzij de samenwerking met recyclebedrijf Morssinkhof Rymoplast en Reflow , de producent van het filament, is KLM niet alleen innovatief bezig met 3D-printen, maar is het proces nu ook circulair.

KLM heeft als doel om in 2030 het restafval met vijftig procent te verminderen ten opzichte van 2011, door in totaal minder afval te produceren en het deel dat gerecycled kan worden te verhogen. In 2018 is het restafval verminderd met negen procent en werd 28 procent gerecycled.


 

Focus op ...

Agenda

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

3 oktober 2024, Den Bosch

AM for Production

Tijdens AM for Production ontmoet je AM machinebouwers, componentleveranciers, grondstofleveranciers,...

Meer agendapunten »