KunststofenRubber.nl

Biologische paprika in bioplastic wint Mispaksel-verkiezing

30 oktober 2019 om 10:52 uur

Met een biologische paprika verpakt in bioplastic wint Jumbo de jaarlijkse Mispaksel-verkiezing van Greenpeace. De paprika werd uitverkozen tot meest onzinnige in plastic verpakte product.


Volgens Greenpeace is het bioplastic geen goed alternatief voor normaal plastic, omdat dieren er alsnog in verstrikt kunnen raken in de natuur. Het gegeven dat het plastic composteerbaar is zou misleidend zijn, aangezien het enkel afbreekt in zeer specifieke omstandigheden, die niet voorkomen in de natuur of de composthoop. Ook afvalbedrijven hebben hier moeite mee, waardoor het vaak alsnog in de verbrandingsoven verdwijnt. Daarbij kan het niet worden weggegooid bij het normale plastic; doordat bioplastic een andere samenstelling heeft vervuilt het dan de recycling.

Greenpeace ging langs met de prijs bij de Jumbo, in onderstaande video is de reactie van de supermarktketen te zien:


De tweede prijs was voor de in een plastic zak verpakte bananen van Plus, op nummer drie eindigden de Smint-snoepjes die zijn verpakt in een plastic doosje, folie en zakje. Supermarktketen Plus heeft al aangegeven de bananen vanaf 2020 niet meer in een plastic zak te verpakken. De verpakking zak worden vervangen door een kleine banderol.
 

Focus op ...

Agenda

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

Meer agendapunten »