KunststofenRubber.nl

Protheses van gerecycled plastic

26 november 2019 om 11:50 uur

Een nieuwe prothese gemaakt van afgedankt plastic kan duizenden euro's per prothese besparen. (Foto: De Montfort University)

Onderzoekers hebben een lichtgewicht prothese ontwikkeld die is gemaakt van afgedankt plastic. Hiermee wordt plastic vervuiling tegen gegaan en kunnen zorgverleners miljoenen besparen. Vooral in ontwikkelingslanden kan dit grote verschillen maken, de gerecyclede prothese kost waarschijnlijk 11 euro, waar de gemiddelde prijs voor een prothese rond de 5400 euro ligt.


De onderzoekers maken de protheses door plastic flessen te vermalen en de korrels vervolgens de spinnen tot polyester garen die worden verhit tot een lichte, stevige substantie die gemakkelijk kan worden gevormd.

'Upcycling van gerecyclede kunststoffen en het aanbieden van betaalbare prothesen zijn twee belangrijke wereldwijde problemen die we moeten aanpakken', zegt de Britse academicus achter het proces, Dr. Karthikeyan Kandan, hoofddocent werktuigbouwkunde aan De Montfort University (DMU) in Leicester,. 'We wilden een prothetische ledemaat ontwikkelen dat kosteneffectief, maar toch comfortabel en duurzaam is voor geamputeerde patiënten.'

De nieuwe protheses zijn ontwikkeld met steun van Global Challenges Research Funding - een organisatie die zich inzet voor de problemen van ontwikkelingslanden - en de onafhankelijke Britse onderzoeksinstelling Academy of Medical Sciences. Dr. Kandan werkte samen met een van 's werelds grootste organisaties die werkt aan het leveren van protheses aan gehandicapten, de Bhagwan Mahaveer Viklang Sahayata Samiti, samen met deskundigen van het Malaviya National Institute of Technology, beide gevestigd in Jaipur, India.

Mega besparing
Het DMU-team zegt dat hun innovatie de kosten voor zorgverleners drastisch kan verlagen - tot 11 euro per protheseaansluiting, vergeleken met de huidige gemiddelde prijs van meer dan 5.400 euro.

De grootste begunstigden zijn waarschijnlijk geamputeerden in ontwikkelingslanden.

'Er zijn zoveel mensen in ontwikkelingslanden die echt zouden profiteren van kwalitatief hoogwaardige prothesen, maar die zich die helaas niet kunnen veroorloven', legt Dr. Kandan uit. 'Het doel van dit project was om goedkopere materialen te vinden die we kunnen gebruiken om deze mensen te helpen, en dat is wat we hebben gedaan.'


 

Focus op ...

Agenda

1 september 2020, Rheda-Wiedenbrueck, Duitsland

KUTENO - Kunststofftechnik Nord

Experts from a wide range of industries meet at KUTENO to get comprehensive information on machines,...

15 september 2020, Utrecht

Empack 2020

Empack is als verpakkingsvakbeurs uitgegroeid tot de grootste van de Benelux.

15 september 2020, Geleen

3D Printing Materials Conference

3D Printing Materials Conference is a platform and information interface enabling an exchange of...

Meer agendapunten »