KunststofenRubber.nl

Plastic vangen met bubbels (video)

12 november 2019 om 08:56 uur

Na de Interceptor van Boyan Slat dient zich al weer de volgende plasticvanger aan. Afgelopen week werd in Amsterdam in het Westerdok de eerste Bubble Barrier geplaatst. Een bellenscherm stuwt afval naar het oppervlak waar het plastic wordt opgevangen.


Het doel van de Bubble Barrier is gelijk aan die van de Interceptor: Plastic opvangen in rivieren en kanalen voordat het de oceaan bereikt. Daarnaast wil de organisatie ook onderzoek doen naar plastic vervuiling en dit monitoren. Tegelijkertijd wil Bubble Barrier het publieke bewustzijn vergroten en aansluiten op een circulaire plastic keten.

Het principe van de Bubble Barrier is simpel. Door lucht door een buis met gaten te pompen wordt er een bellenscherm gecreërd. De opwaartse stuwkracht brengt het afval naar het oppervlak van het water. Dankzij de diagonale plaatsing in de waterweg, gebruikt de Bubble Barrier de natuurlijke stroom om het plastic naar het opvangsysteem aan de kade te geleiden. Zowel schepen als vissen kunnen de Bubble Barrier passeren, maar plastic wordt gestopt.

Naast het opvangen van afval heeft de Bubble Barrier nog andere positieve effecten. Zuurstofniveaus in het water nemen toe door een Bubble Barrier, die het ecosysteem stimuleert en de groei van giftige blauwe algen stopt. Omdat bellenschermen geluiden en golven absorberen, ondervinden vissen en kusten minder schade van het scheepsverkeer.

Tekst gaat verder onder de video


Amsterdam

De eerste Bubble Barrier is geplaatst in Amsterdam bij een van de uitstroompunten van de grachten naar het IJ, namelijk het Westerdok, waardoor er wordt voorkomen dat het plastic uit de grachten naar de Noordzee stroomt. De Bubble Barrier is geplaatst in opdracht van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en Gemeente Amsterdam in het verlengde van ‘Amsterdam Clean Water', dat schoon plasticvrij water in Amsterdam nastreeft. De bubble Barrier zal 24/7 plastic afval van 1 millimeter en groter opvangen. Het afgevangen afval wordt door Plastic Soup Foundation onderzocht.

bb
Schematische weergave van de opstelling van de Bubble Barrier bij Amsterdam Westerdok. Foto: The Great Bubble Barrier

1. Plastic in het water dat via Amsterdamse grachten naar de Bubble Barrier stroomt wordt door de luchtbellen tegengehouden en naar het opvangsysteem gedreven

2. Boten kunnen ongehinderd door de Bubble Barrier varen.

3. De Bubble Barrier

4. Opvangsysteem voor plastic afval

5. Compressor die lucht blaast door de Bubble Barrier (staat in geisoleerde container)

6. Water zonder plastic afval stroomt via het IJ naar de Noordzee


Antwerpen

De Standaard meldt dat Antwerpen ook een eigen plasticvanger zal krijgen. In het Doeldok in de Antwerpse haven zal een 'vangarm' van Allseas uit Delft worden geplaatst. Deze moet allerlei afval, waaronder platic pallets uit het water verwijderen, op plekken waar de huidige opruimboot niet bij kan komen.

 

Focus op ...

Agenda

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

Meer agendapunten »