KunststofenRubber.nl

Kwaliteit gerecyclede polymeren stijgt, beschikbaarheid neemt af

18 februari 2020 om 12:12 uur

De kwaliteit van gerecyclede polymeren in Europa stijgt, terwijl tegelijkertijd de beschikbaarheid hiervan afneemt.


Dat blijkt uit een onderzoek van EuPC naar het gebruik van gerecycleerde polymeren door kunststofverwerkende bedrijven in Europa. In het onderzoek, dat van september tot december 2019 werd uitgevoerd door Polymer Comply Europe in opdracht van EuPC, kan een toename van de kwaliteit van alle onderzochte gerecycleerde polymeren worden waargenomen ten opzichte van de resultaten uit 2018 en 2017. Tegelijkertijd verklaarden de deelnemende bedrijven dat de kwantitatieve aanbodsituatie voor acht van de tien onderzochte gerecycleerde polymeren slechter is geworden. Alleen PS en PET laten een positieve evaluatie zien op beide gebieden.

Ondanks een toename van de prestaties ten opzichte van de vorige editie, geven de eerste resultaten van de 3e EuPC-enquête duidelijk aan dat de belangrijkste barrières voor een groter gebruik van gerecycleerde polymeren gelijk blijven. Vooral de onvoldoende reproduceerbaarheid van eigenschappen van partij tot partij, en het visuele aspect van producten gemaakt van gerecycleerde polymeren zijn problemen voor kunststofverwerker.


Van de 28 procent van de deelnemers die momenteel geen gerecycleerde polymeren gebruiken, kan 65 procent deze niet gebruiken omdat de specificaties van hun producten het gebruik ervan niet toestaan, en 41 procent verklaart dat de wettelijke vereisten en de onzekerheden van de grondstoffen het gebruik van gerecycleerde polymeren verhinderen. Dit is grotendeels het geval voor toepassingen die in contact komen met levensmiddelen en voor producten die worden vervaardigd voor gezondheids- en medische doeleinden.


Het volledige verslag over de resultaten van het derde onderzoek naar het gebruik van gerecycleerde polymeren door kunststofverwerkers in Europa zal begin maart worden gepubliceerd. Geïnteresseerden kunnen zich dan gratis registreren op de website van Polymer Comply Europe om toegang te krijgen tot het volledige rapport. 

 

Focus op ...

Agenda

7 april 2020, Emmen

[UITGESTELD] Sustainable plastics & materials expo 2020

On 7 and 8 April 2020 the North of the Netherlands will organise the first Chemport Sustainable Plastics...

16 april 2020, Brussel, België

[UITGESTELD] PET Monomer Recycling Forum

In 2019, Petcore Europe launched the PET Monomer Recycling Special Industry Group - with initial...

21 april 2020, Geleen

[UITGESTELD] 3D Printing Materials Conference

3D Printing Materials Conference is a platform and information interface enabling an exchange of...

Meer agendapunten »