KunststofenRubber.nl

Levenscyclus van plastics in Nederland

17 februari 2020 om 15:09 uur

PlasticsEurope Nederland heeft de kunststofstromen in Nederland verwerkt in een infographic. (Foto: PlasticsEurope Nederland)

PlasticsEurope Nederland heeft de kunststofstromen in Nederland verwerkt in een infographic. De infographic is gebaseerd op data uit 2018 en gepresenteerd op de jongste Nieuwjaarsbijeenkomst.


Uit de data die in opdracht van PlasticsEurope ook voor zeven andere landen heeft verzameld, blijkt dat wij als het gaat om de recycling van verpakkingen binnen Europa een koppositie innemen. Van het ingezamelde verpakkingsafval (512 kt) wordt na sortering 265 kt (ruim 50%) getransporteerd naar recyclinginstallaties.

Maar de inzameling en recycling van plastic in andere toepassingen, ligt op een veel lager niveau en zit Nederland niet in de Europese top.

Bouwmaterialen

De productie van gerecycled plastic in Nederland is erg hoog. Dat komt omdat Nederland een van de weinige landen in de EU is die relatief veel plastic afval importeert (60 kt/j) om te recyclen. Van het recyclaat worden nieuwe producten gemaakt.

Dat zijn voor het grootste deel bouwmaterialen. Dertig procent van het plastic in bouw- en constructiematerialen van Nederlandse producenten bestaat uit gerecycled plastic. Opmerkelijk is dat uit de gehele studie naar voren komt dat plastic slechts één procent vormt van alle afval in Europa.

Uit de infographic komt ook naar voren dat Nederland een grote producent én exporteur van plastic is. Er wordt ruim 2,5-maal meer geproduceerd dan landelijk wordt gebruikt.

 

Ruimte voor verbetering

Opmerkelijk is het verschil tussen de recyclingpercentages voor gescheiden en gemengd ingezameld afval. Van het gescheiden ingezamelde plastic afval (295 kt) gaat 85 procent naar recycling. Voor het gemengd ingezamelde plastic afval is dat slechts zes procent. Hier ligt dus nog veel ruimte voor verbetering. Voor de andere sectoren waarin plastic wordt toegepast is het aandeel dat naar recycling gaat beduidend lager. Een belangrijke reden hiervoor is dat het plastic afval binnen deze sectoren slechts voor een relatief klein deel gescheiden wordt ingezameld.

Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

kr levens

 

Focus op ...

Agenda

10 april 2024, Amsterdam

European Thermoforming Conference 2024

The European Thermoforming Conference is run specifically for the thermoforming industry and is organised...

11 april 2024, Ede

Eriks Experience Day

De Eriks Experience Day in Ede gaat over aandrijftechniek en kunststoffen. Samen met A-merk fabrikanten...

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

Meer agendapunten »