KunststofenRubber.nl

De toekomst van kunststoffen voor industrieel gebruik in 2020

03 maart 2020 om 11:26 uur

Hoogwaardige technische kunststoffen worden steeds meer ingezet binnen verschillende industrieën. Van machinebouw tot luchtvaarttechnologie. Mede vanwege de lange levensduur, het lage soortelijk gewicht en de bestendigheid tegen externe factoren. Tegelijkertijd gaan ook de technologische ontwikkelingen op het gebied van bewerkingstechnieken razendsnel.


BKB Precision keek voor ESEF Maakindustrie naar wat 2020 gaat brengen en hoe kunststof kan bijdragen aan een productieve en duurzame toekomst.

Innovatieve toepassingen dankzij technische kunststoffen

Op het gebied van innovatieve toepassingen spelen hoogwaardige technische kunststoffen een belangrijke rol. Denk aan moderne knie- of heupprothesen die een leven lang meegaan dankzij slijtvaste kunststofonderdelen of het gebruik van high performance kunststoffen in vliegtuigen waardoor ze lichter, zuiniger én milieuvriendelijker worden. Zo zijn er tal van innovaties in verschillende industrieën die zonder hoogwaardige kunststoffen niet of nooit gerealiseerd hadden kunnen worden.


Ontwikkelingen die bovendien razendsnel gaan. Zo doen technische universiteiten momenteel onderzoek naar onder meer zelfhelende polyurethaan-elastomeren, slimme composietmaterialen en -coatings en nano-gestructureerde polymeren. Stuk voor stuk kunststoffen die een enorme impact zullen hebben op industriële toepassingen in de nabije toekomst. Ook BKB volgt deze trends en probeert waar mogelijk de vertaling te maken naar oplossingen voor hun opdrachtgevers.

Lichtgewicht kunststoffen

In 2020 zal steeds meer vraag zijn naar lichtgewicht kunststoffen. Lichtgewicht kunststoffen bieden ingenieurs en ontwerpers de mogelijkheid om het ontwerp en de efficiëntie van producten te verbeteren. Grote industrieën zoals de luchtvaart, de autobranche en machinebouw stappen van metalen onderdelen over op kunststof onderdelen. Met name de high performance kunststoffen zoals bijvoorbeeld PEEK of PEI worden hiervoor gebruikt. Voordelen hiervan zijn een laag eigen gewicht ten opzichte van staal waardoor hoog dynamische systemen nog beter presteren. Bovendien zorgt het lagere gewicht ervoor dat er minder energie nodig is om het eindproduct te transporteren en verbruikt een lichter vliegtuig bijvoorbeeld minder brandstof. Ook BKB Precision produceert om die redenen meer onderdelen voor de Aerospace Industrie.

Kunststofindustrie 4.0

De vierde fase van de industriële revolutie wordt ook wel Smart Industry of Industry 4.0 genoemd. Machines in fabrieken staan dankzij Internet of Things in verbinding met elkaar en zijn ook verbonden met slimme dashboards en onderhoudssystemen. Binnen deze intelligente fabrieken worden grote hoeveelheden data verzameld, geanalyseerd en verwerkt, zodat met slimme inzichten de processen kunnen worden geoptimaliseerd. Dit creëert nieuwe kansen op het gebied van de waardeketen, doordat doorlooptijden verkort kunnen worden en er efficiënter gewerkt kan worden. Een voorbeeld hiervan zijn volledig geautomatiseerde bewerkingscentra, waar CNC verspanen, draaien en frezen dankzij hightech freesmachines en robotisering zeer nauwkeurig kan gebeuren, en dat 24/7. Dit zorgt voor meer flexibiliteit in productie en assemblage. Robots worden bovendien steeds slimmer. De eerste robots die gebruik maken van zelflerende algoritmen worden al getest. 

 

Focus op ...

Agenda

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

Meer agendapunten »