KunststofenRubber.nl

Sneller ontwerpen van spuitgietmatrijzen

13 maart 2020 om 13:47 uur

Hasco is een belangrijke producent en leverancier van normdelen voor de gereedschap- en matrijzenbouw. Door nauw samen te werken met constructeurs en softwarepartners wordt het gebruik van de standaardcomponenten voor de constructie van spuitgietmatrijzen zo eenvoudig mogelijk gemaakt.


De onderneming uit Lüdenscheid (D), opgericht in 1924 en in 1930 gestart met de productie van stempels en matrijzen, beschikt over verschillende softwareoplossingen voor de optimalisatie van het ontwerpproces. Hasco geeft klanten en ontwerpers bijvoorbeeld eenvoudige toegang tot gedetailleerde informatie. De technische gegevens van meer dan 100.000 normdelen uit het totale assortiment zijn te vinden op de website en de ook bijbehorende 3D-datasets voor het ontwerp kunnen worden opgevraagd. In toenemende mate ondersteunt de normdelenspecialist het ontwerpproces door het aanleveren van ‘native' data'. De ‘native databases, ín eerste instantie voor Siemens NX, Catia en Cimatron, zijn ontworpen voor de gebruikers van deze pakketten en zijn direct beschikbaar in het systeem. De parametrische structuur van alle standaardcomponenten wordt door Hasco en verschillende CAD-partners  voortdurend actueel gehouden.

Waarom native data?

Het belangrijkste voordeel van native data ten opzichte van STEP-bestanden, of andere uitwisselingsformaten, is dat deze gegevens eenvoudig kunnen worden aangepast. Dit maakt het ook veel eenvoudiger de gegevens van de benodigde componenten in stuklijsten te verwerken. Hasco werd ertoe aangezet om de data zo aan te bieden door de nauwe samenwerking met ‘Konstruktionsbüro Radtke' uit Espelkamp (D).

Dit bureau heeft de afgelopen jaren intensief gewerkt aan het gebruik van native data en heeft laten zien hoe gebruikers kunnen profiteren van de mogelijkheden en voordelen die het biedt. Oprichter en eigenaar Horst Radtke had al tegen het einde van zijn opleiding tot gereedschapsmaker besloten dat hij graag een gereedschapsontwerper wilde worden en op een gegeven moment een eigen bedrijf wilde opzetten. In 1988 begon hij op de ontwerpafdeling van een bekend toeleveringsbedrijf voor de automobielindustrie in de regio. Nadat hij in 1993 zijn eigen bedrijf had opgericht, stapte hij in 1997 uiteindelijk over naar een volwaardig zelfstandig bedrijf. En voor Horst Radtke was dit ook het moment waarop hij de overstap maakte naar 3DCAD-ontwerp.

 

Complex

Vandaag de dag heeft het bedrijf vier constructeurs en een technisch tekenaar in dienst voor het ontwerpen van spuitgietmatrijzen. Sinds 2016 is het bedrijf consequent bezig met het verjongingsproces dat nodig is voor de toekomst. Met de toetreding van de zoon van de oprichter, Florian Radtke, tot het bedrijf, vier jaar geleden, is de toekomst van het bedrijf veiliggesteld.

Zwaartepunt bij Radtke vormen de complexe stekkermatrijzen die het bureau construeert voor met name automobiel- en witgoedfabrikanten. Het gaat hierbij om geneste matrijzen met maximaal 64 vormholtes, voor de verwerking van TPE- en LSR-siliconen, PA66GF30, PC, PBT en andere technische kunststoffen. De constructeurs ontwerpen eveneens matrijzen voor de medische en andere sectoren, bijvoorbeeld voor consumptiegoederen en de verpakkingsindustrie.

Om dit soort matrijzen zo efficiënt en snel mogelijk te ontwerpen, ontstond de vraag naar native geparametriseerde data in plaats van de STEP-gegevens die veelal door fabrikanten van normdelen worden geleverd. "Als ik ontwerpgegevens van de fabrikanten van normdelen van het internet download, gaat het bijna altijd om STEP-gegevens", vertelt Horst Radtke. Maar STEP-data is dode data, vergelijkbaar met een ‘screenshot'.

 

Database

Met dat in het achterhoofd is het bureauontwerpbureau enkele jaren geleden begonnen met het ontwikkelen van een eigen database met geparametriseerde gegevens voor standaardonderdelen. In die beginfase kregen ze van Hasco Excel-lijsten met de nodige parameters. "We hebben vanaf het begin nauw samengewerkt met Hasco." Het eigenlijke ontwerp is natuurlijk slechts een onderdeel van het hele proces. Er moeten ook stuklijsten en bestellijsten worden gegenereerd. Deze metadata loopt op de achtergrond en wordt nu ook automatisch bijgewerkt - iets wat niet mogelijk is bij het gebruik van STEP-data.

In de regel worden de gegevens via een uitwisselingsformaat direct in het CAD-systeem van de klant geladen. Tijdens de overdracht kunnen echter parameters en informatie voor afzonderlijke producten verloren gaan. Stel het je zo voor: je bent Frans en spreekt met een Italiaan in het Engels. Je begrijpt elkaar, maar ondanks jouw kennis van het Engels kan er informatie verloren gaan in het gesprek. Dit zou het geval zijn als er uitwisselingsformaten zoals STEP worden gebruikt. Door gebruik te maken van native data daarentegen, blijven alle parameters en informatie over het product behouden en kunnen deze naadloos worden verwerkt. "We spreken één en dezelfde taal - makkelijker en veiliger kan het niet", benadrukt Daniel Dirksen (Hasco Technische Marketing).

 

Alles parametrisch

Het creëren van een parametrische componentendatabase was maar een eerste stap. De parametrische gegevens kan je natuurlijk op een groot aantal andere manieren intelligent gebruiken. Radtke heeft ook een groot aantal deelsamenstellingen ontworpen en in parametrische vorm opgeslagen. Denk bijvoorbeeld aan een ‘startsamenstelling' met een variabele configuratie van de uitwerpers, aantal platen en tandem- en stapeltechnologieën. Alles is parametrisch, met de bijbehorende metadata voor het samenstellen van de stuklijst, die op de achtergrond wordt bijgewerkt. Alleen de materiaalsoorten en hardheden moeten handmatig worden ingevoerd. Alle overige gegevens worden door het CAD-systeem aangeleverd en in klantspecifieke sjablonen uitgelezen en geëxporteerd. Het samenstellen van de standaardmatrijs en de bijbehorende stuklijst vergt dus aanzienlijk minder inspanning.

Samenstellingen en standaardmatrijzen worden opgeslagen in de zogenaamde hergebruikbibliotheek (‘reuse library'). In NX wordt deze functie ‘herbruikbare componenten' / ‘reusable components' genoemd en is standaard inbegrepen. Radtke heeft die helemaal gevuld. Een belangrijk doel van het hele proces is dat stuklijsten zo min mogelijk handmatig moeten worden bewerkt. Nu begint het ontwerp van elke nieuwe matrijs met een kant-en-klare samenstelling.

 

Native data voor iedereen

Op basis van de samenwerking met Radtke is Hasco op het idee gekomen alle klanten met native data te ondersteunen. Andreas Kaersch, technical sales engineer in het Hasco-team West, beveelt een nauwe en intensieve dialoog aan tussen constructeurs, leveranciers van de normdelen en matrijsmakers. Het hoofddoel van het gezamenlijke project: een oplossing leveren die het werk van zoveel mogelijk gebruikers, van wie sommigen al begonnen waren met het opbouwen van eigen databases, vergemakkelijkt. Alle klanten die ondersteuning willen, krijgen nu een uitgebreid pakket dat hun werk aanzienlijk vereenvoudigt en versnelt.

"We hebben veel geleerd van de samenwerking met het Konstruktionsbüro Radtke", vertelt Daniel Dirksen. "We hebben essentiële informatie gekregen hoe een dergelijk innovatief systeem op te bouwen. Bij de voorbereiding van de parametrische gegevens voor onze klanten is de feedback van Radtke bijzonder waardevol geweest". Horst Radtke op zijn beurt: "Iedereen die stopt met beter te willen zijn, is gestopt met goed te zijn. Deze aanpak heeft ons vooruitgeholpen - vooral in termen van tijd. Hasco heeft ons hierbij geholpen. Als onze ervaring nu Hasco en haar klanten helpt, dan is dat al een grote stap."

 

Beschikbaar voor klanten

In de eerste fase heeft Hasco native-databibliotheken ontwikkeld, die individueel zijn afgestemd op Siemens NX, Catia en Cimatron. De eerste pakketten zijn al beschikbaar voor klanten. En het aanbod wordt voortdurend uitgebreid. Talloze gegevens kunnen aan een product worden toegewezen. Dit kan informatie zijn over de gehele productgroep of productspecifieke gegevens. In dit laatste geval komen de afmetingen of bestelaanduidingen slechts overeen met één variant van het artikel. De ‘attributes' of kenmerken die betrekking hebben op alle varianten van een productgroep worden geërfd van het referentieproduct en overgebracht naar de gewenste maat. De materiaaleigenschappen, de leverancier en de aanduiding worden als informatie aan alle varianten van een productgroep toegekend.

De gebruikers kunnen al deze informatie direct inzetten. De attributes kunnen automatisch worden overgebracht naar stuklijsten en hoeven niet handmatig te worden ingevoerd. Ze hoeven niet in een tijdrovend proces in het CAD-systeem te worden geschreven en het bestelproces wordt veel eenvoudiger gemaakt. Door de directe koppeling tussen alle informatie, voor de productfamilie en het artikel, kunnen afzonderlijke normdelen zeer snel worden uitgewisseld. Als er bijvoorbeeld een langere geleidekolom nodig is, is een klik op het artikel voldoende en kan de nieuwe maat worden gekozen, met een directe invloed op alle productgroepen.

 

Focus op ...

Agenda

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

Meer agendapunten »