KunststofenRubber.nl

'Bio-attributed' pvc van Vynova deels uit Beek

18 maart 2020 om 14:05 uur

Vynova komt met een lijn 'bio-attributed' pvc. Het nieuwe pvc-gamma zal worden geproduceerd in de Nederlandse vestiging van Vynova in Beek en op de Franse site van Vynova in Mazingarbe.


Het nieuwe pvc-gamma wordt geproduceerd op basis van hernieuwbaar ethyleen. Dat is een grondstof die afkomstig is van gecertificeerde biomassa van de tweede generatie. Dit betekent dat de biomassa niet concurreert met de voedselketen. Dankzij de introductie van hernieuwbaar ethyleen zijn er aanzienlijk minder fossiele grondstoffen nodig dan bij het conventionele productieproces van pvc. Dit zorgt voor een vermindering van de CO2-uitstoot met meer dan negentig procent, volgens onder andere een recente interne levenscyclusanalyse van Sabic die door derden is beoordeeld. Het hernieuwbaar ethyleen komt van de productielocatie van Sabic in Geleen.

Dezelfde eisen

Het bio-attributed pvc-gamma voldoet aan exact dezelfde strenge eisen inzake kwaliteit en materiaalspecificaties als Vynova's conventioneel geproduceerde pvc, is geschikt voor zowel harde als zachte pvc-toepassingen in alle sectoren en omvat verschillende K-waarden. Klanten kunnen het nieuwe pvc met hun bestaande apparatuur en onder identieke procesomstandigheden verwerken. "Met deze nieuwe generatie pvc komen we tegemoet aan de toenemende vraag van klanten om een volgende stap te zetten naar een meer circulaire pvc-sector. Ons bio-attributed pvc-gamma zal onze klanten helpen om verder te innoveren en hun duurzaamheidsdoelstellingen te halen, zonder enige toegeving op het vlak van kwaliteit of prestaties", zegt Jonathan Stewart, vice president PVC Business Management bij Vynova.

 

Focus

"De ontwikkeling van ons nieuwe bio-attributed pvc-gamma is nogmaals een bewijs van onze sterke focus op duurzaamheid in de pvc-waardeketen", zegt Vynova-president Stefan Sommer. "In dat kader zijn we ook een actief lid van VinylPlus, het vrijwillige programma voor duurzame ontwikkeling van de Europese pvc-sector, en we zullen deze inspanningen voor een duurzamere pvc-industrie blijven ondersteunen."

Het hernieuwbaar ethyleen van Sabic maakt deel uit van het ‘Trucircle'-initiatief. Dat is Sabic's portfolio van oplossingen voor recycling-gericht ontwerp, mechanisch gerecyclede producten, gecertificeerde circulaire producten uit grondstofrecycling van plastic afvalstromen, evenals gecertificeerde hernieuwbare producten op basis van biogebaseerde grondstoffen. Frederik Hoornaert, director European Cracker Business bij Sabic, benadrukt het belang van downstream-samenwerkingen zoals deze: "We zijn blij dat we onze samenwerking met Vynova kunnen uitbreiden naar onze hernieuwbare grondstoffen. Zo kunnen we ons productaanbod ook verderop in de waardeketen aanbieden."

 

Massabalans-methode

Vynova werkte samen met Meo Carbon Solutions, een Duitse adviesgroep gespecialiseerd in duurzaamheid, en koos het ISCC PLUS- certificeringsschema voor de certificatie van het 'bio-attributed' pvc. Het bedrijf hanteert daarbij een massabalans-methode. ISCC is een internationaal duurzaamheidscertificeringsysteem dat alle duurzame grondstoffen omvat, inclusief circulaire en hernieuwbare materialen en biomassa uit landbouw en bosbouw. Het certificeringsschema vereist een strikte traceerbaarheid en wordt door onafhankelijke externe auditeurs gecontroleerd.

 

Focus op ...

Agenda

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

Meer agendapunten »