KunststofenRubber.nl

Vrijwel volledig hernieuwbare biocomposieten

13 april 2020 om 12:00 uur

Met DuraSense Eco BioPP op basis van houtvezel en bioPP beantwoordt Stora Enso de nog steeds groeiende vraag naar biocomposieten.

Stora Enso voegt een nieuwe biocomposiet toe aan de DuraSense-familie spuitgietproducten. Aan de bestaande materiaalreeks uit houtvezel en bijvoorbeeld PP, rPP en bioPE, wordt nu bioPP toegevoegd. De Fins-Zweedse onderneming beantwoordt hiermee aan de nog steeds groeiende vraag naar ‘bio-based’ grondstoffen.


Voor Stora Enso Biocomposites is het een volgende stap om de milieuvriendelijke oplossingen op basis van houtproducten ook zoveel mogelijk beschikbaar te maken voor de kunststofindustrie. Eco BioPP is gebaseerd op massabalans-gecertificeerd bioPP; bij de productie van het PP wordt onder andere gebruikgemaakt van tallolie. Dit restproduct is afkomstig uit de productie van houtpulp uit naaldhout, afkomstig uit bossen die eigendom zijn van Stora Enso. Dit is ook de bron voor de houtvezels in de DuraSense-materialen. De biocomposieten worden geproduceerd in het Zweedse Hyltebruk. De productielocatie heeft een capaciteit van 15.000 t per jaar.

Grotere milieuwinst

DuraSense Eco BioPP kan worden geleverd met tot 50 procent houtvezels. In combinatie met bioPP ontstaat een product dat tot 97,5 procent is gebaseerd op hernieuwbare, niet-fossiele grondstoffen. De toevoeging van bioPP aan het gamma biocomposieten maakt het mogelijk snel, eenvoudig én economisch een nog grotere milieuwinst te boeken.

Met PP-gebaseerde DuraSense-producten is al een reductie van de CO2-voetafdruk met 40 procent mogelijk als je het vergelijkt met pure PP. Dat percentage loopt op tot 50 procent als je de dezelfde vergelijking maakt, maar dan met 100 procent PS. Maar nu wordt met gebruik van bioPP tot 70 procent reductie van de CO2-voetafdruk mogelijk.

 

Economisch aantrekkelijk

Ook de houtvezels leveren een belangrijke bijdrage aan het gunstige milieuprofiel. Daarbij versterken ze het product  omdat ze resulteren in een aanzienlijke hogere sterkte en stijfheid. Bovendien kunnen de grotere vezeltypes het duurzame karakter van een eindproduct ook perfect zichtbaar maken.

En tenslotte maken ze het product economisch aantrekkelijk. Stora Enso werkt met eigen houtvezels en dat is voor de kosten aantrekkelijk. Hierdoor kunnen met name producten met een hoge kostprijs zoals bioPP, door blenden met houtvezels tegen een gunstigere prijs worden aangeboden dan de pure kunststof.

Het bedrijf wil in de toekomst het percentage houtvezels nog verder verhogen tot ongeveer 60 tot 65 procent.

Dit vergt nog nader onderzoek. Types met een dergelijk gehalte aan houtvezel kunnen worden ingezet als masterbatch, aangezien boven 50 procent directe verwerking lastiger wordt.

 
krEen relatieve kostenvergelijking tussen DuraSense met 40 en 50 procent houtvezels en PP, voor verschillende gehalten biobased content.

Eigenschappen

De DuraSense-materialen die nu beschikbaar zijn, kunnen direct in bestaande matrijzen op bestaande machines worden toegepast. De materialen worden op allerlei plekken ingezet in bestaande matrijzen die eerder voor PP, PS of ABS werden gebruikt.

Het nieuwe bioPP-materiaal beschikt over dezelfde eigenschappen als biocomposiet op basis van standaard PP, omdat het voortkomt uit hetzelfde productieproces. Het belangrijke verschil is de duurzame aard van de grondstoffen.De jongste toevoeging aan het programma kan bovendien zonder problemen worden gerecycleerd, het eigenschappenprofiel blijft volledig behouden bij meermalige (her)verwerking.

 

Toepassingen

Eco BioPP kan daarom ook direct worden gebruikt voor een veelheid aan consumenten- en technische toepassingen. Het is uiteraard ook beschikbaar in ‘food-contact approved' versies. Denk bij consumententoepassingen bijvoorbeeld aan bestek zoals dat op de markt wordt gebracht door het Finse Akvila. Een andere Scandinavische klant van Stora Enso is het Zweedse Orthex dat snijplanken en keukengerei met handvatten uit uit DuraSense-biocomposiet op de markt brengt.

Een technischer toepassing is het gebruik in onderdelen voor stofzuigerbehuizingen. DuraSense wordt ook toegepast voor de productie van ‘core plugs' en ‘edge protectors'. Deze producten worden gebruikt in de papierindustrie om beschadiging van papierrollen te voorkomen. Stora Enso levert standaard volle ondersteuning bij de introductie van DuraSense Eco bioPP in bestaande of nieuwe producttoepassingen.

 

Focus op ...

Agenda

4 mei 2021, Rheda-Wiedenbrueck, Duitsland

KUTENO - Kunststofftechnik Nord

Experts from a wide range of industries meet at KUTENO to get comprehensive information on machines,...

1 juni 2021, Parijs, Frankrijk

JEC World 2021

Composites solutions and innovations for all markets. Meet with decision-makers from the whole value...

8 juni 2021, 's-Hertogenbosch

Engineering Event Safety

Meer agendapunten »