KunststofenRubber.nl

Van waterfles naar laptopklep

25 mei 2020 om 14:13 uur

Lanxess-‘dochter’ Bond-Laminates ontwikkelt momenteel een nieuwe productreeks voor de Tepex-lijn vezelversterkte thermoplastische composieten. De helft van de matrix voor de nieuwe halffabrikaten bestaat uit gerecycled  materiaal, afkomstig van recyclaat van herbruikbare waterflessen uit polycarbonaat.


Primaire toepassingen voor de productreeks zijn laptopdeksels en behuizingen voor smartphones, tablets, e-books en mobiele telefoons, zegt Dirk Bonefeld, hoofd Marketing & Sales Consumer Electronics, Sports and Industry bij Bond-Laminates . De dochteronderneming van Lanxess speelt hier naar eigen zeggen mee in op de sterke vraag in de IT- en communicatietechnologie-industrie naar duurzame materiaaloplossingen. Bonefeld: "Met deze nieuwe composieten bieden we deze industrie ook een robuust, lichtgewicht en eenvoudig te verwerken alternatief voor het energie-intensieve spuitgieten van magnesium". Met een aandeel van ongeveer eenderde zijn de IT-industrie en communicatietechnologie,  samen met de huishoudelijke apparaten en de elektrische en elektronica-industrie, al vele jaren de grootste afnemer van polycarbonaat.

 

Massaproductie

Het nieuwe productassortiment is afgeleid van Tepex-dynalite, dat wordt gebruikt bij de massaproductie van hoogwaardige structurele componenten. De eerste, al  in serieproductie gebruikte variant bestaat uit een kern van glasvezelweefsel en toplagen van koolstofvezelweefsel (continu-vezel). Een tweede variant, die op het punt staat te worden gebruikt in de serieproductie van laptopdeksels, is ontwikkeld die niet alleen een matrix van gerecycled polycarbonaat bevat, maar ook een willekeurig georiënteerde vezelkern van koolstofvezelrecyclaat.

 

Eigenschappen

Bonefeld: "Beide varianten met het gercycled materiaal hebben uitstekende mechanische eigenschappen. Met 530 megapascal en 45 gigapascal bijvoorbeeld zijn de buigsterkte en stijfheid minstens zo goed als elk nieuw product dat al op de markt is. Ook de verwerkingseigenschappen zijn identiek." Dankzij de halogeenvrije vlambescherming doorstaan beide producten de UL94- test van met de beste classificatie van V-0 met wanddiktes vanaf 0,4 mm.

 

Zuiverheid en transparantie

Grote, herbruikbare waterflessen worden vervaardigd met behulp van hoogzuiver en hoogtransparant polycarbonaat dat is goedgekeurd voor gebruik in producten die in contact komen met voedsel. "Onze gerecycleerde materialen profiteren ook van dit uitstekende eigenschappenprofiel. De hoge mate van transparantie is perfect voor het produceren van zichtbare componenten, bijvoorbeeld door de zeer regelmatige plaatsing van de doorlopende vezels, wat een zeer esthetisch decoratief element oplevert", zegt Bonefeld. "Daarom kunnen we ons gemakkelijk voorstellen dat deze nieuwe productsoorten worden gebruikt voor decoratieve constructiedelen in sportartikelen of auto-onderdelen. Sterker nog, we krijgen al meer en meer vragen van de sportartikelenindustrie over gerecyclede materialen."

 

In ontwikkeling

Bond-Laminates werkt hard aan het toevoegen van extra duurzame vezelversterkte composieten aan het materiaalportfolio. Een belangrijk aandachtspunt hierbij is het gebruik van gerecycled materiaal uit ander post-industrieel of ‘post-consumer' afval voor de productie van de Tepex thermoplastische matrix. "We blijven ook biogebaseerde vezel- en matrixsystemen en volledig gerecycleerde koolstofvezels ontwikkelen.

 

Focus op ...

Agenda

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

Meer agendapunten »