KunststofenRubber.nl

Kantenbandfabrikant eerste ‘ABS-extruderklant’

18 juni 2020 om 11:44 uur

Egger is een van 's werelds grootste producenten van kantenband, voornamelijk voor de meubelindustrie.

Binnen twee jaar heeft de Egger Groep meerdere conische conEX NG 65 extruders van Battenfeld-Cincinnati Austria aangeschaft. Voor Egger, een nieuwe klant, zijn dit de eerste extruders uit Wenen. Voor Battenfeld-Cincinnati is het de eerste keer dat een klant ABS verwerkt op een ‘New Generation’-extruder.


De Egger Groep met het hoofdkantoor in St. Johann in Tirol is een van de grootste houtverwerkende bedrijven ter wereld. De groepsomzet bedraagt 2,8 miljard euro en de onderneming heeft 9600 medewerkers. Sinds 2010 is het voormalige Roma Plastik SAN onderdeel van het bedrijf en handelt sinds halverwege vorig jaar onder de naam Egger Dekor.

 

Kantenband

Egger is een van 's werelds grootste producenten van kantenband, voornamelijk voor de meubelindustrie. In Turkije produceren ongeveer 900 medewerkers kantenband van ABS en PVC op ongeveer 80 extrusielijnen. "Naast de hoofdmaterialen ABS en PVC, die we in ongeveer gelijke verhoudingen verwerken, produceren we ook een klein deel speciale banden van PMMA", legt technisch manager Ender Celebi, uit. "Ons kantenband wordt wereldwijd in ongeveer 70 landen verkocht." Is in West- en Midden-Europa meer vraag naar ABS-banden, in Oost-Europa en Noord-Amerika zijn PVC-banden gebruikelijk.

 
krOp de conEX NG 65-extruders wordt kantenband uit ABS, PVC en PMMA vervaardigd.

Overtuigd

Bij de keuze van de nieuwe extruders was het voor de kunststofverwerker van groot belang dat alle grondstoffen op dezelfde lijn konden worden verwerkt. "We hebben met de klant in ons technisch centrum in Wenen verschillende typische recepten verwerkt, hebben hem kunnen overtuigen van de prestaties van onze nieuwe conische extruders en hebben de opdracht voor de eerste machine gekregen", zegt Battenfeld-Zincinnati Austria cto André Wieczorek.

De eerste conEX NG 65 is in 2017 in Turkije geïnstalleerd. Daar werden bestaande door de klant zelf ontworpen componenten gecombineerd met de extruder tot een complete lijn. "In de praktijk heeft de extruder ons zo overtuigd dat we meerdere identieke modellen hebben besteld", vertelt Celebi in lovende bewoordingen over zijn nieuwe machineleverancier. "Een groot voordeel van onze nieuwe generatie conische extruders is hun lange levensduur", weet Wieczorek zeker.

 

Punten

De conEX NG extruders zijn al ongeveer drie jaar op de markt. Ze zijn gebaseerd op de Konos- en conEX-serie, maar dankzij een complete revisie van de procestechniek bereiken ze met een enorme flexibiliteit beduidend hogere productiesnelheden. Een lange voorverwarmingszone en een geoptimaliseerd schroefontwerp zorgen voor een evenwichtige verhouding tussen mechanische en thermische energie-inbreng. Hierdoor kunnen niet alleen verschillende materialen worden verwerkt, maar kunnen ook hoge gereedschapsdrukken tot 520 bar worden toegepast. "Tot slot scoren de extruders van de nieuwe generatie punten met hun kleine voetafdruk, laag energieverbruik en lage investeringskosten in verhouding tot de hoge rendementen", stelt Wieczorek. De extruders zijn verkrijgbaar in drie maten: 42, 54 en 65 mm. Voor profieltoepassingen bereiken ze rendementen van 35 tot 250 kg/u en voor buizentoepassingen 50 tot 450 kg/u.

 

Focus op ...

Agenda

15 september 2020, Utrecht

Empack 2020

Empack is als verpakkingsvakbeurs uitgegroeid tot de grootste van de Benelux.

15 september 2020, Geleen

3D Printing Materials Conference

3D Printing Materials Conference is a platform and information interface enabling an exchange of...

16 september 2020, Hardenberg

Mix Noordoost 2020

Een nieuw platform en een nieuwe vakbeurs van Easyfairs voor de maakindustrie van Noordoost-Nederland...

Meer agendapunten »