KunststofenRubber.nl

Kunststof cruciaal voor medische middelen

08 juni 2020 om 12:37 uur

Albis heeft ‘state-of-the-art'-materialen voor het verpakken van handzepen en desinfecteermiddelen, en voor dispensers. (Foto: Albis)

De wereld is verenigd in de strijd tegen het coronavirus. De medische industrie staat voor de uitdaging snel een scala aan producten te leveren om hier het hoofd aan te bieden. Fabrikanten die normaal buiten de gezondheidszorg actief zijn, passen hun productiemogelijkheden aan bij te kunnen dragen. Albis heeft de benodigde materialen.


Albis levert materialen die nodig zijn voor de productie van medische apparatuur, hulp- en persoonlijke beschermingsmiddelen. Applicatie- en ‘business development engineers' voor de medische en gezondheidssector zorgen voor de kennis bij het enorme portfolio aan kunststoffen. De urgentie om de productie van de verschillende benodigheden te verhogen is duidelijk. Het gaat hierbij zowel over persoonlijke beschermingsmiddelen voor het personeel in de gezondheidszorg, als over essentiële medische apparatuur die nodig is bij de zorg voor patiënten in het ziekenhuis.

Om de klanten te ondersteunen bij het selecteren van het juiste materiaal voor de juiste toepassing, heeft Albis een eenvoudig te gebruiken keuzewijzer gemaakt. De verschillende regionale contactpersonen staan klaar voor meer advies voor klanten te ondersteunen in de gezamenlijke inspanningen om COVID-19 te bestrijden.

 

Ademhaling en ventilatoren

Beademingsapparaten zijn systemen die uit meerdere functionele onderdelen bestaan, zoals behuizingen, slangen, fittingen en sensoren. Albis heeft een breed scala aan kunststoffen van medische kwaliteit, die voldoen aan de gevraagde technische behoeften en de geldende regelgeving.

 

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Ook zijn materialen beschikbaar die kunnen worden gebruikt voor een reeks aan beschermende toepassingen, zoals maskers van textiel, geventileerde maskers en professionele medische maskers. Dat geldt voor structurele componenten als frames, houders en clips in bijvoorbeeld PP of ABS, maar bijvoorbeeld ook voor de zachte delen van gezichtsmakers uit TPU of de vizieren uit polycarbonaat.

 

Laboratoriumbenodigdheden en diagnostische apparatuur

De vroege en nauwkeurige detectie van een infectie is een essentieel onderdeel van de wereldwijde strijd tegen de corona-pandemie. Zuiverheid van de gebruikte grondstoffen is slechts een van de belangrijke aspecten bij het selecteren van geschikte kunststoffen voor laboratoriumbenodigdheden. Het Albis-productaanbod omvat kunststoffen van medische kwaliteit, variërend van polyolefinen en styreenpolymeren voor eenmalige gebruiksartikelen tot uiteenlopende technische kunststoffen die worden gebruikt voor geautomatiseerde analysesystemen.

 
albisZuiverheid van de gebruikte grondstoffen is maar een van de belangrijke aspecten bij de materiaalkeuze voor laboratoriumbenodigdheden. (Foto: Albis)

Hygiënische oplossingen

Albis Hygienic Material (HM) geeft permanente bescherming van kunststof oppervlakken tegen bacteriën en schimmels. Hierbij wordt gebruikgemaakt van Biomaster-technologie van additievenproducent Addmaster. Het productassortiment bevat oplossingen voor bijna alle gangbare polymeren. Ze zijn verkrijgbaar als Alperperform HM-masterbatches of als Alcom HM ‘ready-to-use'-compounds.

De werking van de Biomaster-technologie is gebaseerd op het gebruik van zilverionen en vooral gericht op eencellige kiemen.De Biomaster-technologie wordt breed toegepast en is getest tegen bacteriën, zoals E. Coli en S. Aureus. De HM-materlalen verminderen zo de verspreiding van extra microben in omgevingen, waar meer kwetsbare mensen wonen of worden behandeld.

Een antiviraal effect op kunststof oppervlakken is nog niet bewezen, maar kan waarschijnlijk tot op zekere hoogte worden verwacht. Recente tests lijken dat te bevestigen. Zo is aangetoond dat het effectief is tegen het Norovirus en dit suggereert dat het ook effectief zou kunnen zijn tegen het coronavirus. Test met materiaal geïmpregneerd met Biomaster-spray hebben volgens Addmaster aangetoond dat het in elk geval effectief werkt tegen de virusvariant die bij katten is aangetroffen.

 

Samenwerking

Te midden van de wereldwijde COVID-19-crisis hebben Albis en Covestro bekendgemaakt alles in het werk te stellen om de materialen beschikbaar te stellen voor dringend noodzakelijke maskers, ventilatoren en veiligheidsbrillen.

"Inspanningen om te zorgen voor adequate medische zorg hebben de vraag naar medische apparatuur sterk doen toenemen", zegt Stephan Schoen, directeur Business Line Distribution Technical Polymers bij Albis. "Veel leveranciers en fabrikanten kampen echter met knelpunten in de wereldwijde toeleverketens en met beperkte transportcapaciteit. We weten hoe dringend de eindproducten nodig zijn. Dit motiveert onze teams nog meer om de aanvoer van grondstoffen, de productie en de leveringsprocessen soepel te laten verlopen, zodat met zo min mogelijk complicaties aan de toegenomen vraag kan worden voldaan. Onze solide en betrouwbare samenwerking met onze jarenlange partners bij Covestro is daar een cruciale factor."

 

Snel reageren

Alles is nu gericht op de logistiek voor de distributie van materialen in Europa. In Hamburg beschikt Albis ook over eigen productielijnen voor medische hulpmiddelen, die momenteel nu op volle capaciteit draaien. "In tijden van crisis als deze wordt het belang van kunststoffen als waardevol en veelzijdig materiaal voor de meest uiteenlopende essentiële toepassingen echt benadrukt. Wij doen er alles aan om onze klanten te ondersteunen bij de ontwikkeling van materiaaloplossingen en de levering van grondstoffen. Ons partnerschap met Albis heeft in dit opzicht opnieuw zijn kracht bewezen, omdat het ons in staat heeft gesteld om met de nodige snelheid op deze veranderende omstandigheden te reageren", zegt Achim Gustorf, hoofd van de divisie Distributie Polycarbonaten in Europa bij Covestro.

 

Focus op ...

Agenda

15 september 2020, Utrecht

Empack 2020

Empack is als verpakkingsvakbeurs uitgegroeid tot de grootste van de Benelux.

15 september 2020, Geleen

3D Printing Materials Conference

3D Printing Materials Conference is a platform and information interface enabling an exchange of...

16 september 2020, Hardenberg

Mix Noordoost 2020

Een nieuw platform en een nieuwe vakbeurs van Easyfairs voor de maakindustrie van Noordoost-Nederland...

Meer agendapunten »