KunststofenRubber.nl

LCA gerecycled polystyreen voorspelt halvering broekasgasemissies

19 juni 2020 om 12:24 uur

INEOS Styrolution heeft de eerste resultaten bekendgemaakt van een levenscyclusanalyse (LCA) voor gedepolymeriseerd styreen volgens de ISO 14040- en ISO 14044-normen. De resultaten bevestigen naar zeggen dat polystyreen een waardevolle polymeer is die bijdraagt aan de circulaire economie.


De conclusie is gebaseerd op twee onafhankelijk onderzoeken die beide een consistent beeld van de CO2-belasting van gerecycled polystyreen opleverden. Het eerste, een project op laboratoriumschaal, laat een broeikasreductie van 37 procent zien voor het et maken van styreen uit post-consumer polystyreenafval in vergelijking met styreen op fossiele basis. Verdere reductie is mogelijk door de energiemix aan te passen. De LCA is uitgevoerd in het kader van het ResolVe project, een onderzoeksproject dat gefinancierd werd door het Duitse Federale Ministerie van Onderwijs, in samenwerking met InVerTec, een non-profit organisatie die verbonden is aan de Universiteit van Bayreuth. InVerTec is gespecialiseerd in het leveren van proefinstallaties voor conceptueel en laboratoriumonderzoek.

 

Opschalen en optimaliseren

Het tweede onderzoek richtte zich op schaalvergroting en optimalisatie van bijproducten en is uitgevoerd door INEOS Styrolution, een commerciële recyclingpartner en deskundigen van de Universiteit van Manchester. Zij hebben de broeikasgasemissies op commerciële schaal bekeken - inclusief inzameling en sortering van ‘post consumer' polystyreenafval, voorbehandeling, en extrusie/depolymerisatie/distillatie. De resultaten van dit onderzoek laten een halvering zien van CO2-belasting in vergelijking met traditionele productie van ‘virgin' styreenmonomeer.


Norbert Niessner, global R&D/ Intellectual Property Director bij INEOS Styrolution: "Na het ontvangen van de ICIS Award 2019 voor polystyreen uit gerecycleerd styreen via depolymerisatie van gerecycleerd polystyreen, konden we nu voor het eerst bewijzen dat de technologie gunstig is op het vlak van energie-efficiëntie en CO2-belasting. Polystyreen en depolymerisatie zijn gemaakt voor de circulaire economie."

 

Meer informatie over de onderzoek is hier te vinden .

 

Focus op ...

Agenda

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

Meer agendapunten »