KunststofenRubber.nl

Polymeerchemicus Jan van Hest ontvangt Spinozapremie

30 juni 2020 om 10:00 uur

Polymeerchemicus Jan van Hest, onderzoeker aan de Technische universiteit Eindhoven (TU/e), krijgt de Spinozapremie toegekend. De premie is de belangrijkste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap, waaraan een bedrag van 2,5 miljoen euro is verbonden.


Dat meldt de TU/e. Van Hest houdt zich onder meer bezig met de ontwikkeling van kunstmatige cellen en nanomedicijnen, als directeur van het Institute for Complex Molecular Systems (ICMS). Hij is een pionier op het gebied van kunstmatige cellen en organellen, de organen van de cel. Daarvoor ontwikkelt hij geavanceerde materialen die deels natuurlijk en deels synthetisch zijn. Daarnaast werkt de chemicus aan nanoreactoren, die als kunstmatige organellen in levende cellen reacties met enzymen tot stand kunnen brengen.


Van Hest staat aan de wieg van een nieuw onderzoeksveld op het grensvlak van polymeerchemie en biologie. Hij maakte als eerste polymersomen: holle bolletjes die je kunt vullen met bijvoorbeeld eiwitten of medicijnen en in een cel kunt brengen. Met deze techniek wist hij onder andere een kunstmatige cel te maken die het complexe gedrag van een levende cel nabootst. Ook maakte hij constructies van polymeren die lijken op het cytoplasma in cellen, en wist hij met halfdoorlatende bolletjes gevuld met eiwitten fouten in biologische celprocessen te repareren.

Kunstmatig leven

In een verklaring prijst de Spinoza-commissie Van Hests unieke aanpak, waarin hij chemie, polymeerchemie en biologie combineert. "Wij verwachten dat Van Hest de komende jaren belangrijke stappen zal kunnen zetten om zijn droom van een volledig kunstmatig gemaakt leven waar te maken."

Van Hest is erg blij met de onderscheiding. "Deze Spinozapremie is niet alleen een eerbewijs voor mijn werk, maar ook voor de polymeerwetenschappen, die dit jaar honderd jaar bestaan. In mijn werk integreer ik dit gebied met het domein van de biologie, zodat we een beter begrip krijgen van de moleculaire opbouw en functie van levende cellen. Deze kennis passen we uiteindelijk toe in de ontwikkeling van efficiëntere therapieën."


In onderstaand filmpje wordt uitgelegd hoe Jan van Hest en zijn team nanomotoren maken, synthetische moleculen die zichzelf kunnen voortbewegen.


De kersverse Spinozalaureaat wil de premie onder meer gebruiken om kunstmatige cellen te maken die levende cellen instructies kunnen geven om bepaald gedrag te vertonen, vertelt hij. "Ze zouden een levende cel bijvoorbeeld kunnen aanzetten om uit te groeien tot een spiercel of een botcel; dat kan van enorme waarde zijn voor de regeneratieve geneeskunde. En dergelijke communicerende cellen zou je ook kunnen gebruiken voor gerichte medicijnafgifte." Het mooie van zo'n premie is dat je er exploratief onderzoek mee kunt doen, zegt Van Hest. "Zonder dat je van te voren aannemelijk moet maken dat het gaat lukken, zoals bij het aanvragen van subsidies het geval is. We kunnen nu dus spannende nieuwe lijnen uitzetten."

 

Focus op ...

Agenda

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

Meer agendapunten »