KunststofenRubber.nl

‘Alles op het vlak van kunststof bewerken’

30 juni 2020 om 09:48 uur

Van links naar rechts: Jaap van de Beek (ERIKS), Ferdinand van Genderen (De Groot) en Jan Vos (ERIKS) bij de  Biesse Rover BG 2231 FT Plast CNC-bewerkingsmachine. (Foto: Marjolein de Wit - Blok)

Ooit begonnen met het simpel boren van gaatjes in kunststof halffabrikaten, is ERIKS Kunststoffen uitgegroeid tot leverancier van high-end producten voor zowel multinationals als het mkb. De bewerkingsmachines evolueerden mee. Dat geldt ook voor die van het Italiaanse Biesse, die het bedrijf in gebruik heeft.


Auteur: Marjolein de Wit - Blok

ERIKS Kunststoffen uit Ede start in 1980 onder de naam Bruhamij en wordt in 2001 overgenomen door ERIKS. Begin juni moet in Ede het nieuwe Center of Expertise Kunststoffen van ruim 10.000 m² volledig operationeel zijn. Hier worden kennis, kunde en productiemiddelen van de nu nog vier 'kunststofvestigingen' in Nederland gebundeld.

 

Bruhamij-oprichter Jan Vos is nog steeds gepassioneerd en verbonden met het bedrijf: "We zijn kleinschalig begonnen met kunststof halffabricaten zoals plaatjes waarin we gaatjes boorden voor OEM-ers. Al snel groeide echter de vraag vanuit onder andere metaalbewerkingsbedrijven. De interesse in kunststoffen was daar namelijk relatief groot, maar de toepassingskennis om hier wat mee te doen ontbrak. Het laten uitvoeren van deze werkzaamheden aan een specialist is dan een prima oplossing."

Door de diversiteit aan vragen is ERIKS Kunststoffen uitgegroeid tot een bedrijf dat high-end producten levert van een groot aantal verschillende kunststoffen. Hiervoor biedt het bedrijf een breed scala aan bewerkingsmogelijkheden - variërend van frezen en draaien tot verlijmen, buigen en warm vervormen. Veel producten zijn bestemd voor de OEM-markt en MRO-bedrijven. Jan Vos: "Ik kan eigenlijk zeggen dat wij alles wel doen op het vlak van kunststof bewerken."

 

‘Wat gaat u doen?'

Om zover te komen heeft het bedrijf zowel kwaliteit als innovatie hoog in het vaandel staan. Medewerkers zijn voortdurend bezig met nieuwe producen, onderzoek naar nog betere en nauwkeuriger gereedschappen en het optimaliseren van processen. Hiervoor beschikt ERIKS Kunststoffen onder andere over applicatie-engineers die vaak in nauwe samenwerking met de klant toewerken naar de gewenste oplossing. Daarbij is de eerste vraag altijd: Wat gaat u doen met het eindproduct? Afhankelijk van de applicatie met bijbehorende belastingen en omgevingsfactoren als temperatuur en media, zal immers moeten worden vastgesteld welk type kunststof het beste geschikt is maar tevens welke bewerkingen mogelijk zijn.

 

Speciaal voor kunststoffen

Het verspanen van hout, metalen of kunststoffen middels verspanen verschilt niet veel van elkaar. Toch stellen de verschillende materialen hun eigen eisen aan de machines. Een overzicht van typische elementen in de machines van Biesse voor het bewerken van kunststoffen: 1.Gesloten kabelrupsen op zowel de X, Y als Z-as voorkomen dat vuil, stof en spanen bij de bekabeling komen en deze kunnen beschadigen. 2.Metalen afdichtingstrips op de lineaire geleidingen van de drie assen en extra stofschrapers op de lagers. 3.Extra polyester filter vóór elke vacuümpomp voor een totaal filterniveau van 99 procent bij 5 micron. 4.De ‘motion-control’ dataset Plast zorgt voor een hogere bewerkingsnauwkeurigheid en voorkomt verbrandings-/oververhittingspunten van technische kunststoffen zoals PP, UHMW en PE voorkomt. Behalve de standaard elementen zijn er ook optionele componenten, zoals een freesmotor voor toerentallen tot 36.000 min-1 en een ionisatie-systeem dat de elektrostatische lading op het kunststof neutraliseert en de afzuiging van freesafval verbetert.

 

Uitgebreid onderzoek

Manager Productie Jaap van de Beek: "Bij kunststoffen vormen onder meer de toleranties een punt van aandacht evenals de mogelijkheden van bewerken. Sommige kunststoffen maken bijvoorbeeld korte spanen die eenvoudig zijn af te zuigen. Andere varianten geven echter ‘oneindige' spanen die het proces flink in de weg kunnen zitten. Dat betekent overigens niet dat we uitdagingen uit de weg gaan. Integendeel. Het betekent wel dat we voor iedere opdracht die nieuwe facetten in zich heeft, uitgebreid onderzoek doen naar de meest geschikte gereedschappen, machines en productieomstandigheden."

 

Ook voor de voedingsmiddelenindustrie

Verder houdt een kwalitieitsmanager met zijn team de verschillende kwaliteitsaspecten nauwlettend in de gaten en koppelt terug wanneer het beter kan. Alles om uiteindelijk zo dicht mogelijk bij de eisen en wensen van de klant te komen. Niet alleen voor de klant zelf, maar ook omdat het bedrijf hierdoor voortdurend zelf kan controleren of de processen maximaal onder controle zijn. Jan Vos: "We zijn namelijk ISO 22.000 gecertificeerd wat betekent dat we ook voor de voedingsmiddelenindustrie mogen produceren. Kwaliteit, hygiëne en traceerbaarheid zijn hierbij van het grootste belang."

 

Machinepark

De uiteindelijke productie - zowel enkelstuks en prototypes als kleine series - vindt plaats in een aantal grote hallen in Ede. Hier werken ongeveer 65 productiemedewerkers met een diversiteit van machines waaronder ook de machines van Biesse die in Nederland wordt vertegenwoordigd door De Groot Bewerkingsmachines . De meest opvallende zijn de twee Klever 2236 FT machines en de Rover BG 2231 FT PLAST. Bijzonder aan deze machines zijn de verschillende opties waarmee ze - als oorspronkelijke houtbewerkingsmachine - specifiek geschikt zijn gemaakt voor het bewerken van kunststoffen. Zo hebben ze onder meer gesloten kabelgoten, ionisatie, een snij-unit en is het daarnaast mogelijk om zowel materiaal als gereedschap te koelen.

 

krDe Biesse Rover Plast B FT met vlakke tafel voor de bewerking van kunststof materialen die variëren in formaat, maat, dikte, samenstelling en structuur. (Foto: Marjolein de Wit - Blok)

 

Samenwerking

Een machine alleen is echter geen garantie voor succes. ERIKS hecht daarom ook waarde aan een goede samenwerking met haar toeleveranciers. Jaap van de Beek: "Toen ik hier in 2012 kwam werken, stonden er machines van diverse fabricaten. Eén van mijn belangrijkste doelstellingen was om de productie in Ede naar een hoger niveau te brengen door te investeren in nieuwe machines van hetzelfde fabricaat met hetzelfde besturingssysteem. Hiervoor is een nauwe samenwerking met je toeleveranciers cruciaal en met De Groot als dealer van Biesse, lag er een goede basis."

"Ons bedrijf doet al zaken met ERIKS Kunststoffen vanaf het moment dat er jaren geleden een tafelfreesmachine werd geleverd", weet Ferdinand van Genderen, business development manager Advanced Materials van De Groot Bewerkingsmachines. "Deze staat er trouwens nog steeds. Inmiddels zijn we echter in een tijd beland waarin het uitsluitend leveren van hardware of een losse machine niet meer voldoet. We moeten ervoor zorgen dat ook onze machines passen in het automatiseringsbeleid van onze klanten. Voor ERIKS Kunststoffen uit Ede betekent dit onder andere dat we werken aan hun wens om de SOPHIA-software van Biesse, in hun eigen systeem te integreren."

 

IoT-platform

SOPHIA is ontwikkeld in samenwerking met IT-specialist Accenture en betreft een IoT-platform waarmee werkbeheerprocessen zijn te stroomlijnen en te rationaliseren. De basis vormt een grote hoeveelheid gegevens (big data) die het systeem voortdurend verzamelt en analyseert. De gegevens zijn realtime te verzenden en te bekijken, maar ook te bewaren voor een trendanalyse over langere tijd in het kader van optimalisatie. Hiermee zijn enerzijds op een snelle manier storingen te vinden en op te lossen maar ook - nog liever - storingen te voorkomen! Data kunnen immers in een vroeg stadium al een indicatie vormen voor aankomende problemen. Door vervolgens op tijd in te grijpen wordt ongeplande stilstand voorkomen.

Daarnaast geven de data informatie over de conditie van een machine of installatie en vormen hiermee een basis voor de planning van het onderhoud (condition based maintenance). Door toestemming te geven om in te loggen - waarbij rekening wordt gehouden met cybersecurity - kan De Groot Bewerkingsmachines online meekijken én meedenken. Van Genderen: "Biesse heeft onderzocht dat het gebruik van dit IoT-platform kan bijdragen aan een kostenreductie van 10 procent een verhoging van de productiviteit met 10 procent, een halvering van de machinestilstand en een tot 80 procent snellere machinediagnose. Ik ga ervan uit dat integratie bij ERIKS ook goede resultaten oplevert in een wereld die voor hen ook steeds dynamischer en veeleisender wordt."

 

Focus op ...

Agenda

10 april 2024, Amsterdam

European Thermoforming Conference 2024

The European Thermoforming Conference is run specifically for the thermoforming industry and is organised...

11 april 2024, Ede

Eriks Experience Day

De Eriks Experience Day in Ede gaat over aandrijftechniek en kunststoffen. Samen met A-merk fabrikanten...

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

Meer agendapunten »