KunststofenRubber.nl

Maatwerk- én massaproductie thermoplastische composieten

14 juli 2020 om 09:02 uur

Engel heeft met partner FILL een geïntegreerde en sterk geautomatiseerde productielijn voor op maat gemaakte composiet ‘blanks’ ontwikkeld.

Engel is een van de winnaars van de JEC Innovation Awards 2020. Samen met partner FILL kregen de Oostenrijkers de prijs in de categorie ‘Proces’ voor de ontwikkeling van een geïntegreerde en sterk geautomatiseerde productielijn voor op maat gemaakte composiet ‘blanks’.


Op maat gemaakte composiet blanks zijn belangrijk om optimaal lichtgewicht onderdelen te kunnen ontwerpen. Engel combineert nu  voor de productie van deze halffabricaten een cel voor het leggen van glasvezel- of koolstofvezelversterkte tapes met een thermoplastische matrix, met een consolidatie-eenheid in een vergaand geautomatiseerde productielijn. Het geïntegreerde proces levert ‘fit-for-purpose' blanks met 15 tot 30 tapes in intervallen van een minuut. Vooral de productiesnelheid heeft de internationale jury overtuigd en de productielijn moet de weg vrij maken voor de massaproductie van thermoplastische composietonderdelen.

 

‘Pick&place'- benadering

Voor de tape-opleg is een pick&place-benadering gebruikt. De afzonderlijke tapes worden opgepakt, visueel gecontroleerd, met gesloten regelkring geplaatst en aan elkaar gepuntlast. De kwaliteit van de ‘stack' is grotendeels afhankelijk van de nauwkeurigheid van de tapepositionering. Daarom heeft de cel een meetsysteem met hoge-resolutie cameratechniek en twee hogesnelheidrobots.

Engel heeft samen met FILL een-eenheid ontwikkeld voor het verwarmen/koelen voor het direct volgende consolidatieproces. Het volledig geautomatiseerde proces consolideert de stacks  tot een massieve panelen, met behoud van de diktevariaties. Omdat de stacks al bij het leggen de gewenste buitencontour van het onderdeel hebben, kunnen de geconsolideerde blanks direct in het Engel organomeltproces worden gevormd en gefunctionaliseerd.

 

Toepassingsgebied

Engel en FILL richten zich niet alleen op de luchtvaartindustrie, maar vooral ook op de automobielsector, de sportuitrusting en de gezondheidszorg. Van individuele tapes tot functionalisering bij het spuitgieten, Engel heeft geïntegreerde en volledig geautomatiseerde productiesystemen voor het hele proces - uit een hand.

 

 

Focus op ...

Agenda

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

Meer agendapunten »