KunststofenRubber.nl

Surfen op sigaretten

04 augustus 2020 om 07:11 uur

In totaal gebruikten Jeroen van der Kolk en Wilrok Wels 8000 sigarettenpeuken voor de bouw van een surfboard.


Het surfboard van de heren van Seavents moet zorgen voor meer bewustzijn. Jaarlijks komen er 4,5 miljard sigarettenpeuken terecht in het milieu. De filters hierin zijn gemaakt van plastic. Dieren krijgen dit plastic in hun maag en de chemicaliën uit de peuken komen terecht in de grond en waterpartijen. Eén peuk zorgt voor de vervuiling van acht liter water. Om dit te neutraliseren is 500 liter water nodig.

De sigarettenpeuken die zijn gebruikt voor het surfboard zijn verzameld tijdenseen schoonmaakactie in Amsterdam. In twee uur werden maar liefst 50.000 sigarettenpeuken verzameld. Willy Surfboards werd ingeschakeld voor de bouw van het surfboard. Normaal gesproken bestaat het binnenste van een surfboard uit EPS (een soort piepschuim), voor dit surfboard is een honingraatstructuur gemaakt van karton. De ruimtes hierin werden opgevuld met de sigarettenpeuken. Vervolgens is er afgewerkt met flasweefstel en epoxyhars. Zowel voor een gladde afwerking voor in het water, als voor een doorzichtige laag, waardoor de peuken zichtbaar blijven.

Surfen op sigarettenDe honingraatstructuur is gemaakt van karton en gevuld met de sigarettenpeuken. (Foto: Seavents)

Het surfboard is vier keer zwaarder dan een gemiddeld exemplaar, maar Van der Kolk had geen moeite om een paar golven ermee te pakken. Hij geeft aan veel aandacht te krijgen wanneer mensen het surfboard zien, wat voor hem een mooie kans is om een gesprek te starten over het sigarettenprobleem.

Op 5 september wordt de volgende sigarettenpeuk schoonmaakactie georganiseerd.
 

Focus op ...

Agenda

27 oktober 2020, Amsterdam

Plastics Recycling Show Europe

The event covers the supply chain from design for raw materials, design for recycling, collection,...

29 oktober 2020, 's-Hertogenbosch

Engineering Event Safety

10 november 2020, Stuttgart, Duitsland

Composites Europe 2020

Meer agendapunten »