KunststofenRubber.nl

Rijplaten van kunststofafval

10 augustus 2020 om 18:08 uur

Oprichters Alex Dingemans (links) en Max Hamm van KZN. (Foto: KZN)

Twee studenten aan Nyenrode, Alex Dingemans en Max Hamm, recycleren met hun bedrijf KZN gebruikt kunststof tot rijplaten. De Belgisch-Nederlandse samenwerking is gevestigd in het bedrijf van de vader van Hamm in Beek (Nederland).


Dat meldt Het Laatste Nieuws. De twee studenten hebben al een indrukwekkend cv opgebouwd, waar onder andere hun eigen bedrijf KZN op te vinden is. KZN richt zich op het ontwikkelen van duurzame projecten die de toekomst efficiënter maken. Eerste project was de cateringservice Waffles on Wheels, waarbij catering op evenementen en in studentensteden werd verzorgd op elektrische, mobiele bakfietsen. Vanwege de coronacrisis moesten de heren van koers veranderen. Dat resulteerde in het verkopen van desinfecterend middel.

Daar bleef het echter niet bij. Sinds april stort KZN zich op de wereld van kunststof. Bij Compoform, het bedrijf van de vader van Hamm in Beek (Nederland), houden de heren zich bezig met de recycling van glas-PP versterkte composieten. Ze gebruiken hiervoor polypropeen en polyethyleen landbouwafval, wat over het algemeen zeer moeilijk te recyclen is. Afval voor de landbouw, maar een grondstof voor de studenten. Ze combineren het zaagafval van Compoform met het landbouwafval. Dit wordt vermalen, waarna de snippers geperst worden tot nieuwe producten als palletten en rijplaten. Geheel passend in de visie van KZN op duurzaamheid. Bijkomend voordeel is dat de eindproducten door de vermalen glasvezel die is gebruikt ook nog eens veertig procent sterker zijn dan producten die volledig bestaan uit PE, HDPE of andere kunststoffen.

De platen hebben nog een andere unieke eigenschap: de flexibiliteit is aan te passen. Op basis van de wensen van de klant kan KZN het percentage glas-PP verhogen, waardoor de plaat stijver wordt. Dit maakt het ook mogelijk om volledig stijve kunststof rijplaten te produceren. 

 

 

Focus op ...

Agenda

9 december 2020, Online

Plastics Recycling Show Europe

The event covers the supply chain from design for raw materials, design for recycling, collection,...

9 december 2020, Online

Online Plastics Recycling Show Europe

The event covers the supply chain from design for raw materials, design for recycling, collection,...

3 maart 2021, Genève, Zwitserland

European Thermoforming Conference

The European Thermoforming Conference is unique because it is run specifically for the thermoforming...

Meer agendapunten »