KunststofenRubber.nl

Wat is het effect van China's verbod op de invoer van plastic afval?

14 augustus 2020 om 09:09 uur

Meer dan de helft van het plastic afval dat bestemd is voor recycling wordt geëxporteerd, waarbij China historisch gezien een groot dit van dit afval op zich nam. Sinds januari 2018 is de invoer van niet-industrieel kunststofafval echter permanent verboden.


Onderzoekers van de Universiteit van Georgia (VS) hebben gekeken wat de impact van deze 'National Sword'-wetgeving is en hoe dit mogelijk de inspanningen kan beïnvloeden die worden gedaan om de hoeveelheid plastic afval die in de natuur en op stortplaatsen terecht komt te verminderen. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in Science Advances.

"We weten uit onze vorige studies dat slechts negen procent van al het plastic dat ooit is geproduceerd, is gerecycled en dat het grootste deel ervan op stortplaatsen of in de natuurlijke omgeving terechtkomt", aldus Jenna Jambeck, associate professor in UGA's College of Engineering en co-auteur van de studie. "Ongeveer 111 miljoen ton plastic afval zal worden verplaatst vanwege het importverbod tot 2030, dus we zullen in eigen land robuustere recyclingprogramma's moeten ontwikkelen en het gebruik en ontwerp van plastic producten moeten heroverwegen als we op verantwoorde wijze met dit afval willen omgaan."

De wereldwijde jaarlijkse import en export van plastic afval steeg tussen 1993 en 2016 met ongeveer 800 procent. Sinds 1992 (het eerste jaar waarin werd gerapporteerd) heeft China ongeveer 106 miljoen ton plastic afval geaccepteerd, bijna de helft van de invoer van plastic afval over de hele wereld. Welvarende landen in Europa, Azië en Noord- en Zuid-Amerika zijn verantwoordelijk voor meer dan 85 procent van deze export. De Europese Unie is hierbij de grootste exporteur. 

"Plastic afval was ooit vrij winstgevend voor China, omdat ze het gerecyclede plastic afval konden gebruiken of doorverkopen", zei Amy Brooks, een doctoraatsstudent van UGA's College of Engineering en hoofdauteur van het artikel. "Maar veel van het plastic dat China de laatste jaren heeft ontvangen was van slechte kwaliteit en het werd moeilijk om winst te maken. China produceert ook meer plastic afval in eigen land, dus het hoeft niet afhankelijk te zijn van andere landen voor afval.

"Het is moeilijk te voorspellen wat er zal gebeuren met het plastic afval dat ooit bestemd was voor Chinese verwerkingsinstallaties," zei Jambeck. "Een deel ervan zou naar andere landen kunnen worden geëxporteerd, maar de meeste landen missen de infrastructuur om hun eigen afval te beheren, laat staan het afval dat door de rest van de wereld wordt geproduceerd."

"Zonder gedurfde nieuwe ideeën en systeembrede veranderingen zullen zelfs de relatief lage huidige recyclingpercentages niet meer worden gehaald, en onze eerder gerecyclede materialen kunnen nu op stortplaatsen terechtkomen," zei Jambeck.

 

Focus op ...

Agenda

10 april 2024, Amsterdam

European Thermoforming Conference 2024

The European Thermoforming Conference is run specifically for the thermoforming industry and is organised...

11 april 2024, Ede

Eriks Experience Day

De Eriks Experience Day in Ede gaat over aandrijftechniek en kunststoffen. Samen met A-merk fabrikanten...

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

Meer agendapunten »