KunststofenRubber.nl

Loop Industries en Suez gaan kunststof oneindig recyclen

15 september 2020 om 10:22 uur

Loop Industries en SUEZ kondigen een strategisch partnerschap aan voor de bouw van de eerste oneindige Loop-faciliteit voor de productie van 100% gerecyclede en oneindig recyclebare kunststof in Europa. De nieuwe faciliteit moet in 2021 te vinden zijn in Europa.


De gepatenteerde en energiezuinige technologie van Loop maakt het mogelijk om plastic afval oneindig vaak te recyclen, zonder kwaliteitsverlies. In combinatie met de expertise van Suez zal de Infinite LoopTM-faciliteit inspelen op de enorme groei van de vraag in Europa van bedrijven die wereldwijd actief zijn op het gebied van dranken en consumptiegoederen. Deze nieuwe, verbeterde recyclingfaciliteit voor PET1-kunststof zal de grootste ter wereld zijn, met het potentieel om het equivalent van ongeveer 4,2 miljard drankflessen van 100% gerecycled en oneindig recyclebaar PET-kunststof per jaar te produceren.

Door gebruik te maken van de innovatieve technologie van Loop zal deze faciliteit een besparing van 180.000 ton CO2 per jaar kunnen realiseren ten opzichte van de productie van nieuw PET uit een traditioneel petrochemisch proces. Deze besparing komt overeen met ongeveer 418.000 vaten olie.

"Suez houdt zich al meer dan 10 jaar bezig met mechanische kunststofrecycling en investeert voortdurend in onderzoek en innovatie. In 2019 hebben we in heel Europa 450.000 ton kunststoffen verwerkt en 150.000 ton gerecyclede kunststoffen geproduceerd. Wij zijn zeer overtuigd van de complementariteit tussen mechanische en chemische recyclingoplossingen en zijn blij dat we deel uitmaken van dit innovatieve project met Loop Industries, omdat het ons aanbod en onze oplossingen zal uitbreiden om de economische en milieuprestaties van onze industriële klanten te verbeteren, maar ook om bij te dragen aan een duurzaam beheer van hulpbronnen", aldus Jean-Marc Boursier, Groep SEVP - Regio Frankrijk en COO.

Oprichter en CEO van Loop, Daniel Solomita, vult aan: ''De Infinite LoopTM-technologie creëert de infrastructuur die landen nodig hebben om kunststofafval te kunnen elimineren en het recyclingpercentage te verhogen. De uitbreiding van Loop is afgestemd op de behoeften van onze klanten, zodat zij hun ambitieuze doelstellingen voor gerecyclede inhoud in hun verpakkingen kunnen halen en overtreffen, maar ook de mogelijkheid hebben om hun verpakkingen oneindig te recyclen, zonder in te boeten aan kwaliteit."

Vermindering milieu-impact

Europa verbruikt jaarlijks ongeveer 5,5 miljoen ton PET-kunststof, waarvan minder dan 7% terugkomt in flessen. De Europese regeringen leggen nieuwe regelgeving op voor enkelvoudig gebruikte kunststoffen en stellen minimumwetten voor gerecycleerde inhoud van verpakkingen vast. Dit resulteert in een kritieke behoefte aan een duurzame oplossing die de milieu-impact van plastic verpakkingen voor consumentenmerken drastisch kan verminderen. Met dit partnerschap willen Loop Industries en SUEZ in Europa een nieuwe Infinite LoopTM recyclingfaciliteit bouwen die een end-of-life oplossing biedt voor de plastic afvalinputs die momenteel niet worden gerecycled. Hierdoor zal het recyclingpercentage in het land waar de installatie zal worden gebouwd, direct toenemen. Het is de bedoeling dat de definitieve selectie en engineering van de locatie medio 2021 is afgerond en dat de installatie naar verwachting in 2023 in gebruik wordt genomen.

 

 

Focus op ...

Agenda

9 december 2020, Online

Plastics Recycling Show Europe

The event covers the supply chain from design for raw materials, design for recycling, collection,...

9 december 2020, Online

Online Plastics Recycling Show Europe

The event covers the supply chain from design for raw materials, design for recycling, collection,...

3 maart 2021, Genève, Zwitserland

European Thermoforming Conference

The European Thermoforming Conference is unique because it is run specifically for the thermoforming...

Meer agendapunten »