KunststofenRubber.nl

FiliGrade wil miljoenen kilo's plastic 'redden'

23 september 2020 om 15:57 uur

Bijna onzichtbare codes in plastic verpakkingen die worden 'gelezen' door sorteermachines om plastics beter te kunnen scheiden. Met deze uitvinding wil het bedrijf FiliGrade uit Twello miljoenen kilo's plastic redden die anders verloren zouden gaan.


Momenteel maakt de voedselveiligheid het onmogelijk om plastic voedselverpakkingen gescheiden in te zamelen en te recyclen. Hierdoor komt dit plastic terecht tussen ander plastic afval en kan het na recycling niet meer worden hergebruikt voor nieuwe voedselverpakkingen. Volgens Filigrade gaat daarmee jaarlijks tweehonderd miljoen kilo plastic verloren.

FiliGrade werkt al sinds 2015 aan een oplossing voor dit probleem. Die is inmiddels gevonden in een watermerk in de vorm van een digitale code die goedkoop kan worden toegepast tijdens de productie van de voedselverpakkingen. De code kan worden toegepast op allerhande plastics, zoals flies, flessen en kommen. Tijdens het sorteerproces wordt de code afgelezen en kan het plastic met watermerk automatisch gesorteerd worden.

Door de tweehonderd miljoen kilo plastic te hergebruiken voor voedselverpakkingen, wat anders 'verloren' zou gaan, hoeft hiervoor geen nieuw virgin plastic geproduceerd te worden.

De uitvinding bevindt zich in een vergevorderd stadium en zal in het vierde kwartaal van 2020 'live gaan'. In het Nationaal Testcentrum Circulaire Kunststoffen in Heerenveen wordt een demoversie gebouwd zodat sorteerders live kennis kunnen maken met de technologie. 
 

Focus op ...

Agenda

9 december 2020, Online

Plastics Recycling Show Europe

The event covers the supply chain from design for raw materials, design for recycling, collection,...

9 december 2020, Online

Online Plastics Recycling Show Europe

The event covers the supply chain from design for raw materials, design for recycling, collection,...

3 maart 2021, Genève, Zwitserland

European Thermoforming Conference

The European Thermoforming Conference is unique because it is run specifically for the thermoforming...

Meer agendapunten »