KunststofenRubber.nl

Vliegenvangende robot van rubber (video's)

10 november 2020 om 10:34 uur

De robot sluit de bladeren rondom de vlieg en laat hem weer los in tientallen milliseconden. (Foto: Device&Materials Engineering / Xu Wang)

Onderzoekers van het Helmholtz-onderzoekscentrum uit Dresden hebben een van de snelste bewegingen in het plantenrijk, het dichtklappen van de vleesetende plant de Venusvliegenvanger, nagemaakt van rubber.


De robot van rubber wordt aangestuurd door een magnetisch veld en weet de beweging 8 keer sneller uit te voeren dan de Venusvliegenvanger, in ongeveer 35 ms weet de robot een vlieg in te sluiten met zijn 'bladeren'. Naast het verschil in snelheid kan de robot de beweging ook ontelbare keren herhalen, waar de Venusvliegenvanger na tien herhalingen afsterft. De robot heeft bovendien maar een zeer klein magnetisch veld nodig van 0,5 mT, zo'n twintig keer kleiner dan dat van de algemene magneetgestuurde robot.

Voor de robots werd een polymeer gemengd met magnetische deeltjes, het geheel is net zo dun als een mensenhaar. Naast vliegen vangen gaven de onderzoekers de robots ook andere vaardigheden, zo kan de robot lopen, zwemmen en transporteren met behulp van externe magnetische velden. De robot kan dienen als inspiratie voor nieuwe soorten 'zachte' robots voor bijvoorbeeld het bestuderen van biomechanische processen. 

Lees hier meer over het onderzoek.

 

  

Focus op ...

Agenda

21 juni 2021, online

Midden in de Maak

7 september 2021, Rheda-Wiedenbrueck, Duitsland

KUTENO - Kunststofftechnik Nord

Experts from a wide range of industries meet at KUTENO to get comprehensive information on machines,...

15 september 2021, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

Materials+Eurofinish+Surface

Meer agendapunten »