KunststofenRubber.nl

Vliegenvangende robot van rubber (video's)

10 november 2020 om 10:34 uur

De robot sluit de bladeren rondom de vlieg en laat hem weer los in tientallen milliseconden. (Foto: Device&Materials Engineering / Xu Wang)

Onderzoekers van het Helmholtz-onderzoekscentrum uit Dresden hebben een van de snelste bewegingen in het plantenrijk, het dichtklappen van de vleesetende plant de Venusvliegenvanger, nagemaakt van rubber.


De robot van rubber wordt aangestuurd door een magnetisch veld en weet de beweging 8 keer sneller uit te voeren dan de Venusvliegenvanger, in ongeveer 35 ms weet de robot een vlieg in te sluiten met zijn 'bladeren'. Naast het verschil in snelheid kan de robot de beweging ook ontelbare keren herhalen, waar de Venusvliegenvanger na tien herhalingen afsterft. De robot heeft bovendien maar een zeer klein magnetisch veld nodig van 0,5 mT, zo'n twintig keer kleiner dan dat van de algemene magneetgestuurde robot.

Voor de robots werd een polymeer gemengd met magnetische deeltjes, het geheel is net zo dun als een mensenhaar. Naast vliegen vangen gaven de onderzoekers de robots ook andere vaardigheden, zo kan de robot lopen, zwemmen en transporteren met behulp van externe magnetische velden. De robot kan dienen als inspiratie voor nieuwe soorten 'zachte' robots voor bijvoorbeeld het bestuderen van biomechanische processen. 

Lees hier meer over het onderzoek.

 

 



 

Focus op ...

Agenda

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

Meer agendapunten »