KunststofenRubber.nl

Milieudoelstellingen plastic voor 2030 'volstrekt onhaalbaar'

04 januari 2021 om 09:34 uur

Nederland zet hoog in als het aankomt op de milieudoelstellingen voor 2050. Op het gebied van circulariteit is het doel bijvoorbeeld dat alle kunststofproducten volledig circulair moeten zijn. Als tussentijds doel wil de overheid dat in 2030 41 procent van het plastic uit gerecycled materiaal bestaat.


Die doelstelling is echter volstrekt onhaalbaar, omdat de hoeveelheid plastic die voor recycling wordt ingezameld te beperkt is. Dat meldt Theo Stijnen, directeur van PlasticsEurope. Hoewel meer dan de helft van alle toepaste plastics in de categorie long-life producten valt, worden juist deze producten nog te weinig ingezameld. Hier valt nog winst te behalen volgens Stijnen. Wel is hij positief over de inzameling en recycling van plastic verpakkingen, waar de afgelopen jaren stappen zijn gezet. Al kan er nog genoeg verbeterd worden, op het moment wordt ruim de helft van alle verpakkingen gerecycled.

Volgens Stijnen zijn voor producenten te weinig redenen om aan de slag te gaan met de recycling van long-life plastics. Zo bestaan er voor verpakkingsproducenten financiële regelingen voor recycling, voor long-life plastics zijn deze er niet. Daarom ziet Stijnen graag dat de producentenverantwoordelijkheid wordt uitgebreid van enkel de verpakkingsindustrie naar alle consumptiegoederen. "Wat je kunt overwegen, is een modulerende structuur waarbij producenten minder hoeven te betalen als hun producten goed recyclebaar zijn of als er recyclaat in wordt toegepast. De overheid zou dit moeten faciliteren. Dan kan ook de verduurzaming van de markt van niet-verpakkingen een impuls krijgen."


 

Chemische recycling

Waar tevens een belangrijke bijdrage aan het circulair maken van de plastics keten van mag worden verwacht, besluit Stijnen, is de toepassing van chemische recyling. Dit vraagt weliswaar meer energie dan de huidige mechanische recycling, maar deze oplossing is wel in staat om meer gemengde en vervuilde plasticstromen te verwerken. "Het eindproduct is een prima basis voor het opnieuw produceren van hoogwaardig plastic. Zo kun je van stromen die moeilijk mechanisch gerecycled kunnen worden weer een compleet nieuw product maken. Daarom is chemische recycling een onmisbare nieuwe schakel in een circulaire economie voor plastic."

 

 

Focus op ...

Agenda

4 mei 2021, Rheda-Wiedenbrueck, Duitsland

KUTENO - Kunststofftechnik Nord

Experts from a wide range of industries meet at KUTENO to get comprehensive information on machines,...

19 mei 2021, Hardenberg

Mix Noordoost 2021

Een nieuw platform en een nieuwe vakbeurs van Easyfairs voor de maakindustrie van Noordoost-Nederland...

1 juni 2021, Parijs, Frankrijk

JEC World 2021

Composites solutions and innovations for all markets. Meet with decision-makers from the whole value...

Meer agendapunten »