KunststofenRubber.nl

Duitse kunststof- en rubbermachine-industrie past zich goed aan

15 december 2020 om 09:22 uur

Begin dit jaar werd de Duitse kunststof- en rubbermachine-industrie net als veel andere sectoren hard getroffen door de coronacrisis. De neerwaartse trend in de verkoop en de inkomende bestellingen is echter al halverwege het jaar afgevlakt, vanaf september zijn de inkomende orders zelfs weer gestegen.


Dat meldt de VDMA. Cumultatief gekeken liggen de inkomende orders tussen januari en oktober 2020 slechtsdrie procent lager dan in diezelfde periode in 2019. Ulrich Reifenhäuser, voorzitter van de vereniging voor kunststof- en rubbermachines binnen de VDMA: 'De maanden september en oktober hebben hier aanzienlijk aan bijgedragen. In september 2020 hadden we dertien procent meer binnenkomende orders vergeleken met dezelfde maand van het voorgaande jaar, en in oktober 2020 waren er zelfs twee keer zoveel bestellingen op de boeken als een jaar geleden.' Thorsten Kühmann, algemeen directeur VDMA, voegt toe: 'Dit betekent dat de Duitse kunststof- en rubbermachine-industrie op het punt staat om de hoek te komen kijken. Het geeft ons vertrouwen om te zien dat de bedrijven zich steeds beter hebben aangepast aan de uitdagingen die de verloop van de pandemie. De zaken staan weer op de rails.'

 

Dit wordt ook ondersteund door de ontwikkeling van de buitenlandse handel. Tot mei 2020 was de maandelijkse export van kunststof- en rubbermachines uit Duitsland nog altijd beduidend lager dan in het overeenkomstige maand van het vorige jaar. Vanaf juni was er een inhaaleffect, en in september 2020 was de uitvoer voor het eerst weer hoger dan in dezelfde maand van het voorgaande jaar. De positieve trend stelt zowel de VDMA als de machinefabrikanten in staat om weer optimistisch vooruit te kijken.

 

Wat de verkoop betreft, zal de sector van de kunststof- en rubbermachines echter eindigen met een min tussen de tien en vijftien procent dit jaar, omdat de omzetontwikkeling nog steeds ver achterblijft. Volgens de laatste cijfers ligt de omzet van januari tot oktober 2020 veertien procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Voor volgend jaar verwacht de vereniging echter dat de omzet met vijf procent stijgt, en de prognose voor 2022 is zelfs een plus van tien procent. 'Dit betekent dat in 2023 de Duitse sector van de kunststof- en rubbermachines zeer waarschijnlijk zal terugkeren naar zijn pre-crisis niveau van 2019', sluit Kühmann af. 

 

Focus op ...

Agenda

21 juni 2021, online

Midden in de Maak

7 september 2021, Rheda-Wiedenbrueck, Duitsland

KUTENO - Kunststofftechnik Nord

Experts from a wide range of industries meet at KUTENO to get comprehensive information on machines,...

15 september 2021, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

Materials+Eurofinish+Surface

Meer agendapunten »