KunststofenRubber.nl

Is avocado het nieuwe plasticalternatief?

19 januari 2021 om 10:21 uur

Biofase maakt biologisch afbreekbaar plastic van avocadopitten. Het van oorsprong Mexicaanse bedrijf is gevestigd in 29 landen en heeft nu ook een vestiging in Nederland in Amsterdam en Arnhem.


Biofase ontwikkelt uitsluitend producten met agro-industrieel afval en natuurlijke bronnen als grondstof. Te denken valt aan biologisch afbreekbare rietjes en bestek. Het bedrijf transformeert avocadopitten van agro-industrieel afval tot een biologisch alternatief voor conventionele kunststof.

Biofase geeft aan dat de producten sterk zijn, temperaturen tussen de 2 en 80 graden Celsius aankunnen, volledig ecologisch zijn en FDA-goedgekeurd en BPA-vrij. De producten bestaan voor zestig procent uit biopolymeren van de avocadopit. De overige veertig procent bestaat uit synthetische organische verbindingen(synthetische polymeren, koppelstoffen, pigmenten en andere additieven). De producten worden na ongeveer 240 dagen afgebroken en weer opgenomen in de natuurlijke koolstofcyclus. De biopolymeerketens van de avocadopitten worden door vocht en warmte van de afvalstapel aangevallen en splitsen. Hierdoor ontstaan kleinere polymeren die verwerkt worden door micro-organismen uit de bodem. Het bestek en de rietjes worden zo door een groot aantal micro-organismen gemetaboliseerd. Het eindresultaat van dit biologische proces is kooldioxide, water en bodemvoedingsstoffen. Bij dit proces ontstaan geen giftige bijproducten. De componenten die niet afkomstig zijn van de avocadopitten (40%) breken tijdens een groter tijdsbestek af. Ook dit proces is afhankelijk van vocht en temperatuur.

 

Omdat de nieuwe Europese regelgeving voor single use plastics geen onderscheid maakt tussen oil-based en biobased kunststoffen, zullen de Biofase rietjes en bestek ook worden verboden met ingang van 3 juli 2021. Het bedrijf is daarom bezig met het ontwikkelen van nieuwe varianten op hun producten, die wel aan de regelgeving voldoen.  

 

avoplast 

 

 

 

 

Focus op ...

Agenda

4 mei 2021, Rheda-Wiedenbrueck, Duitsland

KUTENO - Kunststofftechnik Nord

Experts from a wide range of industries meet at KUTENO to get comprehensive information on machines,...

1 juni 2021, Parijs, Frankrijk

JEC World 2021

Composites solutions and innovations for all markets. Meet with decision-makers from the whole value...

8 juni 2021, 's-Hertogenbosch

Engineering Event Safety

Meer agendapunten »