KunststofenRubber.nl

Plastic afval omzetten naar nuttige grondstoffen

18 januari 2021 om 09:33 uur

Recyclingtechnologiebedrijf Itero heeft aangekondigd een innovatieve fabriek voor de recycling van kunststofafval te gaan bouwen op de Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen.


De fabriek zal de gepatenteerde pyrolysetechnologie (het verhitten van plastic zonder zuurstof, waardoor het plastic ontleedt tot de beginproducten) van Itero gebruiken om afgedankte kunststoffen om te zetten in oliën, was en gas die gebruikt kunnen worden voor de productie van nieuwe plastic en petrochemische producten. Het proces van Itero vermindert de uitstoot die gepaard gaat met zowel het storten en verbranden van kunststoffen als de productie van nieuwe kunststoffen uit de petrochemische industrie die van fossiele brandstoffen zijn afgeleid. Het zou schoner zijn dan verbranding van plastic afval en ongeveer duizend kilo CO2-uitstoot besparen per duizend kilo plastic afval. 

De demonstratiefabriek moet straks 27 kiloton plastic afval per jaar gaan verwerken en zal naar verwachting in 2023 operationeel zijn. Met de bouw gaat een investering van 25 miljon euro gepaard. Itero kijkt inmiddels al rond in de regio voor andere uitbreidingsmogelijkheden om een nog grotere faciliteit te bouwen waarmee de capaciteit nog groter kan worden dan 27 kiloton. De fabriek in Sittard-Geleen is in die zin vooral een proef om te zien of het concept (financieel) haalbaar is.

CEO Simon Hansford van Itero: "We zijn enthousiast over het potentieel van onze nieuwe technologie om een oplossing te bieden voor het wereldwijde probleem van plastic afval. De eerste fabriek zal laten zien dat we in staat zijn om op efficiënte wijze waardevolle grondstoffen te maken uit afvalplastic met een minimum aan restafval dat naar de stortplaats moet. Maar belangrijk is dat we dit op een winstgevende en duurzame manier kunnen leveren."

 

 

 

Focus op ...

Agenda

4 mei 2021, Rheda-Wiedenbrueck, Duitsland

KUTENO - Kunststofftechnik Nord

Experts from a wide range of industries meet at KUTENO to get comprehensive information on machines,...

1 juni 2021, Parijs, Frankrijk

JEC World 2021

Composites solutions and innovations for all markets. Meet with decision-makers from the whole value...

8 juni 2021, 's-Hertogenbosch

Engineering Event Safety

Meer agendapunten »