KunststofenRubber.nl

Van diesel naar waterstof

19 februari 2021 om 11:34 uur

De Metrodecker H2 met brandstofcellenpakket kan meer dan 90 passagiers vervoeren en heeft een actieradius van 200 tot 250 mijl.

Het Britse Permali gaat een lichtgewicht composietoplossing ontwikkelen die bijdraagt aan de ombouw van bestaande dieselbussen naar waterstof. Daarvoor heeft het overheidsfinanciering in de wacht gesleept via het ‘Office for Low Emission Vehicles’ (OLEV) via het ‘Niche Vehicle Network’ (NVN).


Waterstof als brandstof is een efficiënt alternatief voor diesel met nul emissie. Het is vooral geschikt voor bussen die op drukke routes en voor lange afstanden. Door bestaande dieselbussen uit te rusten met waterstofaandrijving kunnen busondernemers rendabel een emissieloos wagenpark exploiteren, met een combinatie van geretrofitte bussen op waterstof voor langere routes en bussen op elektrische accu's voor kortere afstanden. 

 

Netto-emissiedoelstelling

Het doel van het project is om snel een betaalbaar alternatief voor groene technologie te ontwikkelen, dat het Verenigd Koninkrijk sneller in staat kan stellen om zijn netto-emissiedoelstelling te halen. Het Permali R&D-team, gevestigd op de belangrijkste locatie van het bedrijf in Gloucester, werkt voor het project samen met waterstof- en brandstofcelspecialist Arcola Energy en het UK National Composites Centre (NCC).

 

Het project is in eerste instantie gericht op bussen, maar het nieuwe technologieconcept moet overdraagbaar zijn op een breder scala aan voertuigen, zoals zware vrachtwagens, treinen en zelfs vliegtuigen. 

 

‘Proof of concept'

Permali gaat in nauwe samenwerking met het NCC werken aan het ontwerp en de productie van een ‘proof of concept'. Arcola Energy zal het systeem integreren en testen met de waterstofcilinders. Om te zorgen dat het nieuwe systeem voldoet aan de regelgeving wordt het gemonteerd in een dubbeldekker. Deze Metrodecker H2 bevat een door Arcola Energy ontwikkelde powerpack met brandstofcellen. De dubbeldekker kan meer dan 90 passagiers vervoeren met een bereik van tussen de 200 en 250 mijl, afhankelijk van de specificatie en de route.

 

De focus voor Permali ligt op de ontwikkeling en productie van een goedkoop, lichtgewicht composietsysteem voor een structurele ondersteuning van de waterstofbrandstofcilinders. Het doel is om het gewicht van de huidige metalen oplossing voor waterstofbrandstoftanks te halveren en de energieopslag met 25 procent te verhogen. Daarbij moet de oplossing voldoen aan de normen voor de verkeersveiligheid van voertuigen. 

 

Spitfires en Space Shuttles

Permali is door de werkzaamheden voor de NHS, de openbare gezondheidsorganisatie van de Britse overheid, en het Britse ministerie van Defensie geclassificeerd als essentieel bedrijf. Mede dankzij uitgebreide voorzorgmaatregelen in verband met COVID-19 is het bedrijf heel het jaar open gebleven. Sinds de oprichting in 1937 ontwerpt, maakt en kwalificeert het bedrijf composiet- en PU-oplossingen voor defensie, de lucht- en ruimtevaart, de gezondheidszorg, de spoorweg- en automobielsector en vele andere technische sectoren die gebonden zijn complexe regelgeving. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werkte Permali mee aan de roemruchte Spitfires-gevechtsvliegtuigen. Tevens heeft het bijgedragen aan de ontwikkeling van de Space Shuttle. 

 

Composiet en TPU-films

Permali produceert een breed scala aan op maat gemaakte vezelversterkte composietpanelen, -componenten en -systemen, gebaseerd op een grote verscheidenheid aan harsen, vezels, kernen en bindermaterialen. Tevens worden Tuftane-producten op de markt gebracht, een gamma van aromatische elastische TPU-films. In Gloucester beschikt het bedrijf over 10.500 m2 aan productieoppervlakte.

 

Focus op ...

Agenda

10 april 2024, Amsterdam

European Thermoforming Conference 2024

The European Thermoforming Conference is run specifically for the thermoforming industry and is organised...

11 april 2024, Ede

Eriks Experience Day

De Eriks Experience Day in Ede gaat over aandrijftechniek en kunststoffen. Samen met A-merk fabrikanten...

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

Meer agendapunten »