KunststofenRubber.nl

Innovatieve composiet IO stok voor blinden en slechtzienden

21 januari 2021 om 11:23 uur

Ondersteund door Refitech Composite Components en haar Duitse partner CG TEC, heeft Whitecane uit Duderstadt, Duitsland, de volledig composiet IO blindenstok ontwikkeld.


De stok bestaat uit een carbon buis met dunwandige carbon handgreep en is licht in gewicht. Het ontwerp is voorzien van een gepatenteerd inklap-mechanisme dat het risico op letsel door een botsing of een stok die vasthaakt vermindert.

 

 "De samenwerking met Refitech en CG TEC kwam tot stand toen we carbon buizen zochten voor onze eerste prototypes", zegt Lüder Mosler van Whitecane. "Tegelijkertijd vroegen we verschillende leveranciers om een mogelijke carbongrip, waaronder CG TEC. Zij noemden toen hun samenwerking met Refitech die in de ontwikkeling en serieproductie van de handgreep kon voorzien. Beide bedrijven waren erg pro-actief in het bedenken van oplossingen passend bij onze technische en economische randvoorwaarden. Het resultaat is een innovatieve carbon blindenstok die zowel comfort als veiligheid biedt aan de gebruiker."

 

"De IO blindenstok is een mooi voorbeeld van de samenwerking binnen ons internationale netwerk", aldus Bas Nijpels, Sales Engineer bij Refitech. "Onze partner CG TEC nam contact met ons op naar aanleiding van de composiet vraag van Whitecane. Daarop zijn onze engineers samen met hen en met Whitecane de ontwikkeling van de IO blindenstok gestart. Op basis van de specificaties zijn we aan de slag gegaan en is de huidige vorm en samenstelling op basis van carbon prepreg van de handgreep ontstaan. Dit materiaal maakt een lichtgewicht en dunwandig onderdeel mogelijk, dat we tegen een aantrekkelijke prijs en in serie kunnen produceren. CG TEC levert de ‘high precision' carbon buizen en monteert vervolgens alle onderdelen tot het eindproduct. Deze toepassing toont duidelijk de voordelen van met name 3D-gevormde koolstofcomponenten; een ergonomische vormgeving, lichtgewicht, stijf, vormvast en een integrale samenstelling met interfaces, volledig afgestemd op de gevraagde functionaliteit."

 

De IO blindenstok is afgelopen zomer in Duitsland geïntroduceerd en Whitecane zoekt nu nog distributeurs voor andere Europese landen. Geïnteresseerde partijen in de Benelux kunnen daarvoor contact opnemen met Refitech.

 

Focus op ...

Agenda

4 mei 2021, Rheda-Wiedenbrueck, Duitsland

KUTENO - Kunststofftechnik Nord

Experts from a wide range of industries meet at KUTENO to get comprehensive information on machines,...

1 juni 2021, Parijs, Frankrijk

JEC World 2021

Composites solutions and innovations for all markets. Meet with decision-makers from the whole value...

8 juni 2021, 's-Hertogenbosch

Engineering Event Safety

Meer agendapunten »