KunststofenRubber.nl

Mura gaat op commerciële schaal hydrothermische plasticrecycling toepassen (video)

30 maart 2021 om 10:48 uur

Mura Technology heeft aangekondigd een fabriek te bouwen in het Verenigd Koninkrijk waar op commerciële schaal hydrothermische plasticrecycling wordt toegepast.


Het HydroPRSTM- proces (Hydrothermal Plastic Recycling Solution) is volgens Mura in staat om alle vormen van plastic afval te recyclen en de grondstoffen te leveren voor een duurzame circulaire plastic economie. Zo zou meerlagig en flexibel plastic ook te recyclen zijn met het proces.

 

Mura's eigen HydroPRS-proces, dat gebruik maakt van de Cat-HTR-technologie, maakt gebruik van superkritische stoom (water bij verhoogde druk en temperatuur) om kunststoffen in 25 minuten weer om te zetten in de oliën en chemische verbindingen waarvan ze zijn gemaakt, klaar om te worden gebruikt voor nieuwe kunststoffen van nieuwe kwaliteit. Volgens Mura werkt de stoom als 'een moleculaire schaar die de koolstofverbindingen met langere ketens in plastic knipt'. De technologie kan alle vormen van plastic recyclen zonder beperking van het aantal keren dat hetzelfde materiaal kan worden gerecycleerd. Dit betekent dat het de potentie heeft om plastic voor eenmalig gebruik uit te bannen en de grondstoffen te maken voor een circulaire plastics economie, waarbij waarde wordt gecreëerd in plaats van afval.

 

Inmiddels is er begonnen met de bouw van de fabriek in Teesside in het Verenigd Koninkrijk, waar de technologie toegpast zal worden. Naar verwachting is de fabriek in 2022 operationeel en zal er zo'n 80.000 ton plastic per jaar verwerkt worden. Volgens Mura zal de nieuwe fabriek vergeleken met de verbranding van plastic afval straks 120.000 ton CO2 per jaar minder uitstoten. De fabriek geldt als blauwdruk, er zijn al locaties geplans voor fabrieken in Duitsland, de Verenigde Staten en Azië. Doelstelling is om in 2025 een totale capaciteit van een miljoen ton plastic te hebben.

 

Samenwerking

Om de snelle wereldwijde implementatie te ondersteunen, heeft Mura een reeks wereldwijde strategische partnerschappen aangekondigd. In januari tekende het bedrijf een overeenkomst met KBR Inc. om de technologie wereldwijd aan haar klanten in licentie te geven. KBR heeft ook in het bedrijf geïnvesteerd. Igus GmbH. is een strategische partner van Mura geworden via een investering ter ondersteuning van de fabriek in Teesside. Wood is aangesteld als de EPC-aannemer voor het Teesside-project, de eerste locatie waar Mura's HydroPRSTM-proces wordt gebruikt. Het Teesside-project wordt ontwikkeld door ReNew ELP, de Britse dochteronderneming van Mura Technology.

 

ReNew ELP from Michel Morel on Vimeo.

 

 

 

Focus op ...

Agenda

21 juni 2021, online

Midden in de Maak

7 september 2021, Rheda-Wiedenbrueck, Duitsland

KUTENO - Kunststofftechnik Nord

Experts from a wide range of industries meet at KUTENO to get comprehensive information on machines,...

15 september 2021, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

Materials+Eurofinish+Surface

Meer agendapunten »