KunststofenRubber.nl

Vliegende auto van polymeercomponenten

20 april 2021 om 09:44 uur

PAL-V Liberty rijdt op de weg als een sportwagen en transformeert in enkele minuten in een gyrocopter. PAL-V is al goedgekeurd voor het Europese wegverkeer. In 2021 zullen de eerste vliegproeven plaatsvinden. (Foto: PAL-V)

Personal Air Land Vehicle (PAL-V) heeft een vliegende auto ontwikkeld, de Liberty. Het voertuig verandert in enkele stappen in een gyrocopter. Door het gebruik van tribologisch geoptimaliseerde polymeercomponenten weegt het voertuig maar 664 kilogram.


De PAL-V Liberty is al goedgekeurd voor gebruik op de weg, certificering voor het luchtruim zal binnenkort volgen. De gyrocopter heeft twee zitplaatsen en drie wielen, met een rotor die sterk doet denken aan die van een helikopter. In tegenstelling tot een helikopter is het in de Liberty vele malen gemakkelijker om te leren vliegen. De Liberty heeft een startbaan nodig van 180 meter op een vliegveld of op privéterrein. Daar transformeert de Liberty in ongeveer vijf minuten naar een gyrocopter. Met een topsnelheid van 180 km/u vliegen piloot en passagier nu tot 500 kilometer, op een hoogte van maximaal 3.500 meter. Een bereik dat Liberty op de grond vele malen overtreft. Een volle tank met 100 liter benzine is genoeg voor een actieradius van liefst 1.315 kilometer.

 

Kunststof glijlagers

PAL-V bevindt zich op nieuw technisch terrein, bestaande uit componenten afkomstig uit heel de wereld. Het vinden van deze onderdelen was geen gemakkelijke opgave. Zo wilden de engineers de klassieke metalen lagers zoveel mogelijk vervangen door lichtgewicht polymeerlagers om het gewicht van de vier meter lange, twee meter brede en 1,7 meter hoge vliegende auto terug te brengen tot 664 kilogram. De experts vonden uiteindelijk wat ze zochten bij Igus.

 

Voor de mechanica van de vliegtuigauto worden verschillende componenten gebruikt. Zo zijn alle pedalen uitgerust met polymeer flenslagers uit de iglidur G -serie, en alle aandrijvingen in de transmissie met glijlagers van het type iglidur X - een hoogwaardige kunststof die voldoet aan de brandveiligheidseisen van het Europese EASA (European Aviaton Safety Agency) en bestand is tegen temperaturen tot +250 °C bij continu gebruik. Voor de spiegelverstelling en de lagering van de ruitenwissers gebruiken de ingenieurs flenslagers uit de iglidur J -serie, een polymeer dat dankzij zijn geringe vochtopname geschikt is voor gebruik in natte of vochtige omgevingen. Daarnaast zijn de dubbele sferische EGZM lagers uit de igubal J-serie terug te vinden in de wielpositiesensoren.

 

igus

De wielpositiesensoren bevatten dubbele igubal EGZM gewrichtslagers. Alle aandrijvingen in de versnellingsbak zijn uitgerust met iglidur G en iglidur X glijlagers op de zuigerstangen. iglidur J zorgt voor een eenvoudige afstelling van de spiegels. (Foto: PAL-V)

 

"De componenten van igus zijn vele malen lichter dan metalen componenten en daarmee bij uitstek geschikt voor lichtgewicht constructies", aldus Sander de Roos, Senior Hydraulic Engineer bij PAL-V. De ingenieurs waren ook overtuigd van de duurzaamheid van de hoogwaardige kunststof componenten. "In tegenstelling tot veel metalen lagers zijn de polymeerlagers corrosiebestendig. Ze maken onderhoudsvrije droogloop zonder smeermiddelen mogelijk en kunnen de hele

levensduur van het vliegtuig van ongeveer dertig jaar meegaan zonder vervanging."

 

Micro kabelrupsen

De engineers van PAL-V gebruiken niet alleen lagers van igus, maar ook kabelrupsen voor de geleiding van kabels voor voeding en data. Omdat klassieke kabelrupsen te groot en te zwaar waren, wordt er in de vliegende auto gebruikt gemaakt van kabelrupsen van het type E2 micro , die dankzij de kleine buigradii en inwendige hoogtes nauwelijks ruimte innemen. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van dubbelzijdig buigende TE14 kabelrupsen uit de SnapChain serie, die niet alleen een snelle en ruimtebesparende bevestiging van kabels (ook met connectoren) middels lussen mogelijk maken, maar ook veel lichter zijn dan vergelijkbare kabelrupsen. "Het veelzijdige productassortiment van igus heeft ons al vaak geholpen bij de ontwikkeling van onze vliegende auto", zegt Sander. "Bovendien zijn er duizenden interessante componenten direct uit voorraad beschikbaar die bij andere fabrikanten niet te vinden zijn en waar we voor implementatie ook gratis testsamples van kunnen aanvragen".

 

Levering gepland voor 2022

In 2021 vinden de eerste vliegproeven plaats. En in 2022 wil het Nederlandse bedrijf de eerste vliegmachines uitleveren. De Sport Edition kost net geen 300.000 euro, de Pioneer Edition rond de 500.000 euro. Echter de PAL-V in operatie is volgens de fabrikant acht keer goedkoper dan helikopters. Bovendien hebben eigenaars een vliegbrevet van het type PLL (Private Pilot License) nodig. Pal-V heeft hiervoor de PAL-V FlyDrive Academy opgericht. 

 

 

Focus op ...

Agenda

21 juni 2021, online

Midden in de Maak

7 september 2021, Rheda-Wiedenbrueck, Duitsland

KUTENO - Kunststofftechnik Nord

Experts from a wide range of industries meet at KUTENO to get comprehensive information on machines,...

15 september 2021, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

Materials+Eurofinish+Surface

Meer agendapunten »