KunststofenRubber.nl

1000 rivieren zijn goed voor 80% rivierplastic wereldwijd (video's)

03 mei 2021 om 11:37 uur

Duizend rivieren zijn verantwoordelijk voor bijna tachtig procent van het wereldwijde rivierplastic in de oceaan. In plaats van een handvol grote continentale rivieren die zorgen voor het meeste afval, blijkt nu dat een groot aantal kleine en middelgrote rivieren een belangrijke rol spelen in de instroom van plastic van rivieren naar de oceaan.


Dat blijkt uit een studie van The Ocean Cleanup, gepubliceerd in Science Advances. Om de hoeveelheid afval die vanuit rivieren in de oceanen terechtkomt aanzienlijk te verminderen, moet wereldwijd een breed scala aan maatregelen worden genomen om deze problemen te verminderen. Hoeveel rivieren moeten worden aangepakt om de hoeveelheid plastic die in de oceanen terechtkomt aanzienlijk te verminderen, waar bevinden deze rivieren zich en wat zijn de kenmerken van deze rivieren?

 

De afgelopen drie jaar hebben onderzoekers van The Ocean Cleanup gewerkt aan het beantwoorden van deze vragen om de plasticvervuiling in de oceanen effectief te verminderen. De studie schat dat 1000 rivieren verantwoordelijk zijn voor bijna tachtig procent van de wereldwijde uitstoot van rivierplastic in de oceaan, bestaande uit een groot aantal kleine en middelgrote rivieren. Hoewel dit aantal veel hoger is dan eerdere schattingen (100 keer), gaat het slechts om één procent van de rivieren wereldwijd, wat betekent dat het oplossen van het probleem haalbaar is. Door collectief te kiezen voor een wereldwijde aanpak met verschillende technologieën om deze meest vervuilende rivieren aan te pakken, is de toevloed van plastic in de oceaan drastisch te verminderen.

 

De missie van The Ocean Cleanup is om de wereldzeeën te ontdoen van plastic. Het verminderen van de instroom van plastic in de oceaan is een deel van hun oplossing om het probleem van plastic dat zich ophoopt in de oceanen op te lossen. The Ocean Cleanup doet sinds 2017 onderzoek naar (micro)plastic in rivieren. De onderzoeksgegevens wekken samen met nieuwe inzichten dat de wereldwijde plasticvervuiling in rivieren breder verspreid is dan eerder gedacht. Hierop heeft The Ocean Cleanup hun modellen aangepast, waaruit bleek dat tachtig procent van de totale wereldwijde plasticvervuiling afkomstig is van duizend rivieren. 

De interactieve kaart met de resultaten uit de studie is hier te bekijken.

 

 

 

 

Focus op ...

Agenda

7 september 2021, Rheda-Wiedenbrueck, Duitsland

KUTENO - Kunststofftechnik Nord

Experts from a wide range of industries meet at KUTENO to get comprehensive information on machines,...

15 september 2021, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2021

Het Mikrocentrum organiseert de gratis toegankelijke, succesvolle Kunststoffenbeurs in de Brabanthallen...

15 september 2021, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

Materials+Eurofinish+Surface

Meer agendapunten »