KunststofenRubber.nl

Gerecyclede ‘ocean-bound’ plastics als nieuw materiaal

11 mei 2021 om 09:28 uur

Sabic komt met een Xenoy PC/PET-blend die bestaat uit minimaal tien procent gerecycled ‘ocean-bound’ PET gemengd met polycarbonaat.

Sabic komt met een nieuw gerecycled materiaal, dat wordt gemaakt van ‘ocean-bound’ plastic. Het materiaal wordt voor het in zee belandt tot 50 km landinwaarts uit rivieren en kanalen gehaald. Na mechanisch te zijn gerecycleerd wordt het omgezet in grondstof voor nieuwe consumptiegoederen en elektronicatoepassingen, zoals afstandsbedieningen voor tv's en scheerapparaten. In de toekomst zou het ook in bijvoorbeeld de automobielsector kunnen worden toegepast.


Het nieuwe gerecyclede materiaal, dat deel uitmaakt van Sabic 's Trucircle-portfolio, is een Xenoy PC/PET-blend die bestaat uit minimaal tien procent gerecycled ocean-bound PET gemengd met polycarbonaat. Volgens een interne LCA-studie, die zoals het bedrijf erkend niet door derden is gevalideerd, kan met elke kton product met een hars die voor twintig procent uit het gerecyclede materiaal bestaat, worden voorkomen dat een equivalent van 24 miljoen PET-flessen van een halve liter voor eenmalig gebruik in zee belandt en afval wordt. Dit blijkt volgens Sabic uit informatie van het World Economic Forum, de Pet Resin Association en de publicatie ‘Life cycle impacts for postconsumer recycled resins: PET, HDPE, and PP,' van Franklin Associates uit december 2018.

 

Engineering thermoplastics

Het nieuwe materiaal maakt deel uit van het gamma engineering thermoplastics (ETP) van Sabic en kan de ‘carbon footprint' tot zeven procent (gebaseerd op gegevens van Intergovernmental Panel on Climate Change van de Verenigde Naties (IPCC 2013 GWP 100a V1.03) en het energieverbruik tot 11 procent verlagen (Cumulative Energy Demand V1.11). Volgens de makers heeft het materiaal een goede slagvastheid, verwerkbaarheid en chemische weerstand.

 

"Ons nieuwe gerecyclede oceaan-bound materiaal kan helpen om het probleem direct aan te pakken als onderdeel van ons streven om kunststofafval dat als afval eindigt tot een minimum te beperken", aldus Sergi Monros, vice president Performance Polymers & Industry Solutions for Petrochemicals.

 

"Door duurzamere materialen te creëren en nieuwe samenwerkingsverbanden aan te gaan, hopen we onze industrie en onze hele waardeketen opnieuw vorm te kunnen geven, en tegelijkertijd een leidende rol te spelen om te helpen richtsnoeren te geven voor noodzakelijke regelgeving en bestuur", aldus Momros. "We zijn er trots op dat we erin zijn geslaagd om materiaal op basis van gerecycled ocean-bound PET zo te ontwerpen dat het voldoet aan hoge prestatie-eisen van onze klanten, in combinatie met een zeer goede verwerkbaarheid."

 

Portfolio

Het nieuwe materiaal maakt deel uit van het Trucircle-initiatief met de circulaire innovaties van het bedrijf, zodat klanten toegang krijgen tot duurzamere materialen. De bedoeling is dat zij hiermee de eindconsument meer vertrouwen kunnen geven in het kopen van producten - met de wetenschap dat het materiaal is gerecycled en verantwoord geproduceerd.

 

Het portfolio omvat design voor recyclebaarheid, mechanisch gerecyclede producten, gecertificeerde circulaire producten uit feedstock-recycling van gebruikt plastic, gecertificeerde hernieuwbare producten uit bio-gebaseerde feedstock en closed-loop-initiatieven om plastic terug te recyclen in hoogwaardige toepassingen en te helpen voorkomen dat waardevolle gebruikte kunststoffen afval worden.

 

Focus op ...

Agenda

7 september 2021, Rheda-Wiedenbrueck, Duitsland

KUTENO - Kunststofftechnik Nord

Experts from a wide range of industries meet at KUTENO to get comprehensive information on machines,...

15 september 2021, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2021

Het Mikrocentrum organiseert de gratis toegankelijke, succesvolle Kunststoffenbeurs in de Brabanthallen...

15 september 2021, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

Materials+Eurofinish+Surface

Meer agendapunten »