KunststofenRubber.nl

Koolstofvezelversterkte constructie-oplossingen

17 mei 2021 om 16:37 uur

Refitech heeft het assortiment vierkante koolstofvezelversterkte constructieoplossingen verder uitgebreid met de nieuwe 40x40 mm ‘High Precision’ koker met een standaardlengte van 1600 mm en de bijbehorende RefiFLEX 40S koppelstukken. Ook leverbaar in de Benelux: het UD carbon-constructiesysteem van CarboSix.


De CarboSix pultrusie-profielen hebben geïntegreerde montagesleuven, zodat ze door middel van verschillende bevestigingsmaterialen tot frames kunnen worden geschroefd, in plaats van verlijmd."Wij zien een groeiende markt voor lichtgewicht constructies", zegt Bas Nijpels, sales engineer bij Refitech . "Steeds meer werktuigbouwkundigen maken dan ook gebruik van onze carbonvezel buizen, kokers en profielen. Naar aanleiding daarvan kregen we steeds vaker de vraag naar buizen en kokers met grotere afmetingen, als aanvulling op onze succesvolle 20, 25 en 30 mm RefiFLEX-serie. Net als zijn kleinere soortgenoten is de nieuwe 40x40 mm HP van binnen en van buiten glad afgewerkt, zodat de koppelstukken perfect passend kunnen worden verlijmd. Door verschillende elementen te combineren, kunnen zo heel gemakkelijk lichtgewicht frames voor allerlei toepassingen worden geconstrueerd."

 

Vormen en maten

Bas Nijpels gaat verder: "Het RefiFLEX buizen- en verbindingsprogramma omvat intussen 18 verschillende vormen en maten. En hoewel onze klanten steeds nieuwe interessante toepassingen bedenken, is hun uitdaging altijd hetzelfde; hoge prestaties bij een lager gewicht dan met een vergelijkbare aluminium oplossing. Enkele recente voorbeelden zijn frames voor grote LED-schermen, waar voor onze kokers is gekozen vanwege hun hoge sterkte en lage gewicht, meetsystemen die voordeel hebben van de heel lage uitzettingscoëfficiënt en hoge stijfheid van carbon, en grijperoplossingen, waar carbon wordt gebruikt vanwege het lage gewicht zonder het risico van metaalmoeheid. Een carbonvezel-oplossing heeft uiteindelijk een veel langere levensduur, en dat voordeel betaalt zich snel terug."

 

Pultrusie-profielen

Als onderdeel van de samenwerkingsovereenkomst met CarboSix uit Italië, heeft Refitech nu ook het constructiesysteem van dat bedrijf aan het portfolio toegevoegd. In tegenstelling tot het multilayer prepreg RefiFLEX systeem, bestaan de Carbosix-profielen uit unidirectionele (UD) pultrusie-profielen. Daardoor zijn ze ideaal voor oplossingen die een hoge buigstijfheid vragen bij een laag gewicht. De drie beschikbare afmetingen zijn 90x90 mm, 90x45 mm en 45x45 mm, en deze zijn allemaal voorzien van een geïntegreerde montagesleuf. Dankzij deze sleuven kunnen de profielen voor de constructie van  frames met verschillende bevestigingsmaterialen aan elkaar worden geschroefd. 

refitech 

De profielen van CarboSix zijn ideaal voor oplossingen die een hoge buigstijfheid en een laag gewicht vereisen.

 

Kalibratieframes of montagemallen

"Veel voorkomende toepassingen voor deze profielen zijn kalibratieframes of assemblagemallen voor de automobiel-, machinebouw- en luchtvaartindustrie', licht Bas Nijpels toe. ‘Door het gebruikte materiaal zijn de carbon frames en mallen zowel lichter als stijver dan hun metalen tegenhangers. Vergeleken met aluminium frames kan dit systeem tot 70 procent gewicht besparen bij een vergelijkbare sterkte en stijfheid. Voordelen voor de eindgebruiker zijn niet alleen een hoge dimensionale stabiliteit en een lage ergonomische belasting. Doordat het systeem gebruik  maakt van moer- en boutverbindingen, biedt het CarboSix-systeem de gebruikers meer flexibiliteit voor aanpassingen of het herschikken van componenten als dat in het productieproces nodig is."

 

Focus op ...

Agenda

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

Meer agendapunten »