KunststofenRubber.nl

Windmolen van gerecycled plastic voor ontwikkelingslanden

17 mei 2021 om 15:09 uur

Met een windmolentje van gerecycled plastic dat als bouwpakket over de hele wereld is te leveren, heeft studententeam D.O.N.E. van het Friesland College de landelijke Energie OntwerpChallenge van SMARTCirculair gewonnen.


Het windmolentje bestaat uit een vier halve bollen, een as plus een aantal tandwielen en dynamo's. Alles is in een 3D-printer gemaakt van gerecycled plastic, waardoor het geheel voor een hele lage prijs als bouwpakket is te gebruiken. Elk molentje levert genoeg stroom om een kamer te verlichten op plekken waar geen elektriciteit is.


Juryvoorzitter Ruud Koornstra: "Dit slimme windmolentje sluit naadloos aan bij de energiebehoefte van mensen in ontwikkelingslanden die nu een euro per dag moeten betalen om hun aggregaat te laten draaien. Als ze al zonnecellen hebben, dan is opslag vaak een probleem. Dit ontwerp is verrassend vanwege de eenvoud, het gebruik van gerecycled materiaal, componenten zoals een fietsdynamo, het aerodynamisch ontwerp, een opschaalbaar plan en lage productiekosten. Jullie begrijpen hoe de circulaire economie wordt vormgegeven."

Met de uitvinding richten de jonge ontwerpers zich op ontwikkelingslanden, specifiek Liberia, Congo en Burundi, omdat hier veel arme wijken zijn zonder voorzieningen, of waar voorzieningen als licht te duur zijn voor de bevolking. Met het bouwpakket van de windmolen willen ze dit probleem aanpakken. 

 

De studenten van de opleiding Creatief Vakman winnen 2500,- om hun ontwerp verder uit te werken, met hulp van Ruud Koornstra als Nationale Energiecommissaris.

 

Reacties (1)

Waarom niet leesbaar zonder opgave persoonlijke gegevens?
Met vriendelijke groet, Frits/ gepensioneerd gratis Rijksconsulent Kunststoftechnologie.
Frits Irrgang, 18 mei 2021 22:39
 

Focus op ...

Agenda

7 september 2021, Rheda-Wiedenbrueck, Duitsland

KUTENO - Kunststofftechnik Nord

Experts from a wide range of industries meet at KUTENO to get comprehensive information on machines,...

15 september 2021, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

Materials+Eurofinish+Surface

15 september 2021, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2021

Het Mikrocentrum organiseert de gratis toegankelijke, succesvolle Kunststoffenbeurs in de Brabanthallen...

Meer agendapunten »