KunststofenRubber.nl

Nieuwe technologie voor de productie van ePP

19 juli 2021 om 09:42 uur

Een nieuw proces voor de productie van ePP-korrels claimt de productiekosten met zestig procent te kunnen verlagen. (Foto: Sulzer)

Sulzer Chemtech en Borealis hebben de ontwikkeling voltooid van een naar zeggen innovatief proces voor de productie van geëxpandeerde polypropyleenkorrels (ePP). De nieuwe oplossing ondersteunt het streven naar meer circulaire oplossingen en zal naar verwachting de productiekosten met zestig procent verlagen.


In tegenstelling tot conventionele autoclaafproductiemethoden, berust het innovatieve systeem van Sulzer Chemtech op extrusie met directe gasimpregnatie. Hierdoor is nu een eenvoudig te implementeren alternatief beschikbaar met een snel rendement op de investering. Schuimverwerkers, zoals verpakkingsproducenten, kunnen de compoundeerlijn gebruiken om de kosten van materiaalvoorziening, opslag en tussentijds transport aanzienlijk te verlagen. Zo kunnen bedrijven niet alleen ePP-producten tegen concurrerender prijzen aanbieden, maar tegelijkertijd ook de toepassing van gemakkelijk te recyclen polyolefine-toepassingen ondersteunen.

 

Volledige controle over eigenschappen

Bijkomende voordelen zijn de volledige controle over de eigenschappen van het ePP, zoals bulkdichtheid, gesloten celinhoud en korrelgrootteverdeling, alsook maximale flexibiliteit bij de fijnafstelling van de recepten. Het sterk geautomatiseerde proces houdt ook de onderhoudsvereisten laag en vereenvoudigt de werkzaamheden. Bovendien kunnen de geëxtrudeerde parels gemakkelijk worden verwerkt met standaard stoomdruk in stoomkistvormmachines om gevormde parelschuimproducten met specifieke vormen te verkrijgen. Bovendien zijn Sulzer Chemtech en Borealis bezig met het ontwikkelen van een alternatief dat gebruik kan maken van koolstofdioxide. Met deze variant op het nieuwe proces kan tegemoet worden gekomen aan de verschillende behoeften van klanten en hun fabrieksprocessen.

 

‘Schuim van topklasse'

"Samenwerken met een industrieleider als Sulzer is een genoegen geweest," zegt Christopher McArdle, Borealis Vice President Polyolefins Strategy & New Business Development. "Het leven vraagt om vooruitgang. Deze innovatie zal de adoptie van onze PP-schuimoplossingen verder stimuleren en de overgang naar een circulaire economie van kunststoffen ondersteunen. Zo vinden we opnieuw uit voor een duurzamer leven."Torsten Wintergerste, divisievoorzitter van Sulzer Chemtech, besluit: "Wij zijn uitermate tevreden met de geavanceerde ePP-productielijn die wij samen met Borealis hebben ontwikkeld. Het resultaat van deze samenwerking getuigt echt van de uitgebreide expertise van beide ondernemingen. Door gebruik te maken van onze nieuwste oplossing zullen klanten kunnen profiteren van geavanceerde apparatuur met verbeterde prestaties, alsmede van PP van hoge kwaliteit voor de productie van schuim van topklasse."

 

Focus op ...

Agenda

7 oktober 2021, Conference Centre Koningshof, Veldhoven

Brightlands Polymer Days

Brightlands Polymer Days 2021 is a series of scientific conferences in the field of polymer science and...

12 oktober 2021, Friedrichshafen, Duitsland

Fakuma 2021

More than 1900 exhibitors will present their international offerings on the world’s leading technical...

13 oktober 2021, 's-Hertogenbosch

Efficiënt Aandrijven

Meer agendapunten »