KunststofenRubber.nl

LEGO-stenen van gerecycled plastic

05 juli 2021 om 14:05 uur

LEGO groep heeft het prototype onthult van een LEGO-steen gemaakt van gerecycled plastic. Het nieuwe prototype, dat gebruik maakt van PET-plastic van afgedankte flessen, is de eerste steen van gerecycled materiaal die voldoet aan de strenge kwaliteits- en veiligheidseisen van het bedrijf.


Een team van meer dan 150 mensen werkt aan duurzame oplossingen voor LEGO producten. De afgelopen drie jaar hebben materiaalwetenschappers en ingenieurs meer dan 250 variaties van PET-materialen en honderden andere kunststofformules getest. Het resultaat is een prototype dat voldoet aan verschillende van hun kwaliteits-, veiligheids- en speelvereisten - inclusief koppelingsvermogen.

Tim Brooks, Vice President of Environmental Responsibility bij de LEGO Groep , zei: "We zijn super enthousiast over deze doorbraak. De grootste uitdaging op onze reis naar duurzaamheid is het heroverwegen en innoveren van nieuwe materialen die even duurzaam, sterk en van hoge kwaliteit zijn als onze bestaande stenen - en passen bij de LEGO elementen die in de afgelopen zestig jaar zijn gemaakt. Met dit prototype kunnen we laten zien welke vooruitgang we boeken."

 

Doorontwikkeling

Het zal nog wel even duren voordat er blokjes van gerecycled materiaal in de LEGO productdozen verschijnen. Het team zal doorgaan met het testen en ontwikkelen van de PET-formule en dan beoordelen of het naar de pilot-productiefase kan gaan. Deze volgende testfase zal naar verwachting minstens een jaar in beslag nemen.

 

Brooks zei: "We weten dat kinderen zich zorgen maken over het milieu en willen dat we onze producten duurzamer maken. Ook al duurt het nog even voordat ze kunnen spelen met stenen van gerecycled plastic, we willen kinderen laten weten dat we ermee bezig zijn en ze meenemen op onze reis. Experimenteren en falen is een belangrijk onderdeel van leren en innoveren. Net zoals kinderen thuis met LEGO-steentjes bouwen, afbreken en herbouwen, doen wij dat in ons lab."

 

Het prototype is gemaakt van gerecycled PET dat afkomstig is van leveranciers in de Verenigde Staten die door de US Food & Drug Administration (FDA) en de European Food Safety Authority (EFSA) goedgekeurde processen gebruiken om de kwaliteit te waarborgen. Gemiddeld levert een plastic PET-fles van een liter genoeg grondstof voor tien LEGO-steentjes van 2 x 4.

 

Op weg naar duurzamere producten

De gepatenteerde materiaalformulering verhoogt de duurzaamheid van PET om het sterk genoeg te maken voor LEGO-steentjes. Het innovatieve proces maakt gebruik van een op maat gemaakte compounding technologie om het gerecyclede PET te combineren met versterkende additieven.

 

De gerecyclede prototype-steen is de nieuwste ontwikkeling in het duurzamer maken van de producten van de LEGO Groep. In 2020 kondigde het bedrijf aan dat het zal beginnen met het verwijderen van plastic voor eenmalig gebruik uit zijn dozen. In 2018 begon het met de productie van elementen van bio-polyethyleen (bio-PE), gemaakt van duurzaam gewonnen suikerriet. Veel LEGO-sets bevatten elementen gemaakt van bio-PE, dat perfect is voor het maken van kleinere, zachtere stukken zoals bomen, takken, bladeren en accessoires voor minifiguren. Bio-PE is momenteel niet geschikt voor het maken van hardere, sterkere elementen zoals de iconische LEGO-steentjes.

 

Brooks zei: "We zijn vastbesloten om ons steentje bij te dragen aan een duurzame toekomst voor generaties kinderen. We willen dat onze producten een positieve impact hebben op de planeet, niet alleen door het spel dat ze inspireren, maar ook door de materialen die we gebruiken. We hebben nog een lange weg te gaan op onze reis, maar zijn blij met de vooruitgang die we boeken."

 

lego 

 

Focus op ...

Agenda

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

Meer agendapunten »