KunststofenRubber.nl

Is plastic dat oplost in de zon de oplossing?

07 september 2021 om 10:53 uur

Het plastic is niet voor alle toestemmingen geschikt. Zo wil je niet dat je waterflesje oplost wanneer je ermee buiten in de zon zit.

Chinese onderzoekers hebben een milieuvriendelijk zelfafbreekbaar geconjugeerd polymeer ontdekt: PDDA, polymeer poly(deca-4,6-diynrdiotic acid). PDDA is stabiel in het donker, zonder zuurstof. Wanneer het wordt blootgesteld aan zonlicht en lucht wordt het binnen een week volledig afgebroken.


De onderzoekers hebben hun resultaten gepubliceerd in Journal of the American Chemical Society. De afbraak van het PDDA vindt plaats onder invloed van zonlicht, met water een zuurstof uit de lucht, door foto-oxidatie, waarbij biocompatibel barnsteenzuur als afbraakproduct ontstaat. Dit is een natuurlijk product dat geen invloed heeft op het milieu.

Uiteraard is zulk plastic lang niet voor alle toepassingen geschikt. Wanneer je buiten een flesje frisdrank gebruikt of een kind met plastic speelgoed speelt, wil je niet dat het oplost in de zon. De onderzoekers zien echter wel mogelijkheden voor elektronica. Wanneer bijvoorbeeld elektronica aan de buitenkant afgesloten is, zoals in een telefoon, kan er gebruik gemaakt worden van het oplosbare plastic. Bij recycling zal het plastic dan uiteindelijk oplossen. Zo kunnen elektronische apparaten beter volledig gerecycled worden, waardoor er minder e-waste ontstaat.  
 

Focus op ...

Agenda

7 oktober 2021, Conference Centre Koningshof, Veldhoven

Brightlands Polymer Days

Brightlands Polymer Days 2021 is a series of scientific conferences in the field of polymer science and...

12 oktober 2021, Friedrichshafen, Duitsland

Fakuma 2021

More than 1900 exhibitors will present their international offerings on the world’s leading technical...

13 oktober 2021, 's-Hertogenbosch

Efficiënt Aandrijven

Meer agendapunten »