KunststofenRubber.nl

PA-poeders voor rotatiegieten

28 september 2021 om 09:04 uur

Met rotatiegieten kan je complexe holle onderdelen maken die voor andere productieprocessen vrijwel onmogelijk zijn. Domo Engineered Materials heeft verschillende PA-poeders ontwikkeld, bijvoorbeeld voor rotatiegieten van ventilatiekanalen voor vrachtwagens en chemicali├źn- en brandstoftanks.


Dankzij rotatiegieten, ook bekend als rotomolding of rotocasting, komen vorm en functie naadloos samen in het ontwerp. Bochten en overgangen kunnen tijdens het ontwerpproces worden geïntegreerd, waardoor geometrische vormen mogelijk zijn die zowel aantrekkelijker als duurzamer zijn. Aan het ontwerp kunnen ribben en kiss-offs (verbindingen tussen twee matrijshelften) worden toegevoegd om de sterkte en stijfheid te verhogen, en extra hoeken en vormen kunnen het onderdeel nog verder versterken. Zo kunnen duurzame onderdelen worden gemaakt met hoogwaardige afwerkingen, een uniforme wanddikte en een grote stabiliteit. Rotatiegegoten onderdelen zijn ook voordelig op kleine schaal en milieuvriendelijk te produceren omdat het eenvoudig is de materialen te recyclen en opnieuw te gebruiken.

 

Drie poeders

Voor rotatiegieten zijn verschillende materialen beschikbaar, waaronder PA6- en PA66-nylon. PA6 wordt hoofdzakelijk gebruikt voor de productie van tanks, dankzij de uitstekende mechanische eigenschappen in vergelijking met polypropyleen en de inherente permeabiliteit in tegenstelling tot polyethyleen. Domo Engineered Materials, onderdeel van Domo Chemicals, is naar eigen zeggen Europees marktleider op het gebied van PA6- en PA66-technopolymeren en ook enkele hoogwaardige poeders voor deze nichemarkt ontwikkeld.

 

De drie poederoplossingen binnen het Domamid-portfolio zijn:

  • Domamid PW 6 NC, een standaardpoeder;
  • Domamid PW 6FC NC, een poederkwaliteit die is goedgekeurd voor contact met levensmiddelen;
  • Domamid PW 6H1 BK, een voorgekleurd zwart en hittebestendig poeder.

 

Een van de grootste problemen bij het gebruik van gekleurd materiaal is de pigmentdispersie en de daardoor veroorzaakte vervuiling tijdens het doseren van de masterbatch. Met het voorgekleurde zwarte PW 6H1 BK is zuiver doseren mogelijk en kan ook worden gebruikt als basis bij de masterbatchproductie. Een ander belangrijk voordeel van de poeders is de diameter van de poederdeeltjes, zoals te zien in de tabel.

 

Gemak

Veel klanten gebruiken de Domamid-poeders voor de productie van ventilatiekanalen voor vrachtwagens. Hierbij spelen de uitstekende mechanische eigenschappen en prestaties op het gebied van hittestabiliteit een rol. Voor sommige onderdelen komt daar nog het gemak van voorgekleurde poeders bij. Een andere noemenswaardige toepassing van de poeders bij het rotatiegeiten is de productie van brandstoftanks voor crossmotoren. Domo levert zwarte en natuurlijke alternatieven aan veel OEMs in dit segment.

 

PA 

 

Focus op ...

Agenda

9 november 2021, Stuttgart, Duitsland

Composites Europe 2021

16 november 2021, Gorinchem

Vakbeurs recycling 2020

Op 16, 17 & 18 november 2021 vindt de 11e editie van vakbeurs Recycling plaats in Evenementenhal...

17 november 2021, 's-Hertogenbosch

Engineering Event Safety

Meer agendapunten »