KunststofenRubber.nl

Investering maakt bouw fabriek kunststof zonnepanelen mogelijk

28 september 2021 om 15:11 uur

Projectontwikkelaar en bouwbedrijf VORM heeft – via haar investeringsmaatschappij SHAPE Capital – groeikapitaal ingebracht in start-up Solarge, om de energietransitie te versnellen. De financiële impuls voorziet in de realisatie van een 300 megawatt zonnepanelenfabriek in Nederland.


Solarge startte begin 2018 met de ontwikkeling van lichtgewicht en circulaire PV modules. De start van de bouw van de fabriek is - bij voldoende kapitaal - geprognosticeerd in voorjaar 2022.

 

Daan van der Vorm, directeur-eigenaar van VORM en SHAPE Capital heeft zijn vertrouwen uitgesproken én bekrachtigd met de investering in Solarge. Omdat de panelen van Solarge vele voordelen bieden boven conventionele glasmodules, ziet van der Vorm een glansrijke toekomst voor de start-up.

 

Versnelling energietransitie

"Om de energietransitie te versnellen moet er een oplossing komen voor de vele vierkante kilometers dakoppervlak die met conventionele panelen niet te gebruiken zijn", vertelt van der Vorm. "Maar om onze klimaatdoelen te halen, moet ook de milieu-impact van zonnepanelen gereduceerd worden en willen we als Nederland niet afhankelijk worden van China", vult Norbert Schotte, Manager innovatie en duurzaamheid aan. Solarge combineert wat Daan en Norbert betreft de energie- en materialentransitie met hun circulaire, lichtgewicht en low-carbon zonnepanelen.

 

De investering in Solarge is gegaan op z'n Rotterdams, geeft Norbert aan. Binnen drie maanden, nadat Solarge op de radar van Norbert kwam en er een bezoek in Eindhoven heeft plaatsgevonden, is de investering rond. De missie van Solarge was aanleiding voor de Rotterdamse projectontwikkelaar om te investeren in de start-up, waarmee direct een bijdrage wordt geleverd aan de versnelling van de energietransitie met low-carbon zonnepanelen.

 

Oplossingen voor daken met een lichte constructie

De CO2-reductie die het Klimaatakkoord vraagt resulteert in een hogere vraag naar PV panelen. Vele ‘lege' daken in Nederland zijn niet geschikt voor zonnepanelen, vanwege de dakconstructie. "Naar schatting is veertig procent van de daken niet in staat om het extra gewicht aan zonnepanelen te dragen", vertelt Jan Vesseur van Solarge. "Solarge PV modules doen wat betreft energieopbrengst niet onder voor conventionele glasmodules, maar zijn vanwege het geringe gewicht geschikt voor bijna alle daken."

 

Bovendien is de productie van Solarge modules veel minder belastend voor het milieu: nu al komt bij de productie van Solarge modules 25 procent minder CO2 vrij. Deze CO2-besparing wordt snel 75 procent, waardoor we met Solarge een grote bijdrage gaan leveren aan de klimaatdoelen.

 

Solarge PV modules zijn 100% recyclebaar

Waar conventionele zonnepanelen veel aluminium en glas bevatten, zijn Solarge panelen ontworpen uit vezelversterkte thermoplastiche polymeren van Sabic. Dit maakt het recyclen van de panelen eenvoudig, evenals het scheiden van de verschillende materialen. Alle materialen van de Solarge panelen zijn 100% te recyclen. Bovendien kunnen ze worden geproduceerd met volledig gerecycled materiaal. Dat is uniek.

 

Focus op ...

Agenda

10 april 2024, Amsterdam

European Thermoforming Conference 2024

The European Thermoforming Conference is run specifically for the thermoforming industry and is organised...

11 april 2024, Ede

Eriks Experience Day

De Eriks Experience Day in Ede gaat over aandrijftechniek en kunststoffen. Samen met A-merk fabrikanten...

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

Meer agendapunten »