KunststofenRubber.nl

Fanuc lanceert nieuwe serie spuitgietmachines

06 september 2021 om 15:33 uur

Fanuc lanceert een nieuwe serie spuitgietmachines, de Fanuc Roboshot Alpha-SiB serie. Op het gebied van besturing en software zijn meerdere verbeteringen doorgevoerd, net als aan de machineprestatie. Het ontwerp is volledig elektrisch.


De Roboshot Alpha-SiB is uitgerust met de nieuwe krachtige Fanuc Panel iH Pro gebruikersinterface, die voorzien is van een groot 21,5" scherm met full HD resolutie, waardoor de voorheen beschikbare resolutie met een factor 2,6 verbeterd is. Ondersteund door extra toetsen voor meer functionaliteit, vergemakkelijkt de nieuwe HMI snellere set-ups, verbeterde gegevensweergave en verbeterde graphics. Bovendien maakt de PANEL iH Pro met zijn op Windows 10 IoT gebaseerde besturingssysteem het verzamelen van gegevens eenvoudig, met name dankzij de multi-USB-connectiviteit voor geheugensticks (geschikt voor USB 3.0), camera, 2D-codelezer, RFID-apparaten en meer.

 

De nieuwe bediening biedt een flexibele scherm lay-out, met oa. van split-screen weergave mogelijkheid die klanten voorziet van dubbele functionaliteit. Hierdoor kunnen Roboshot Alpha-SiB gebruikers bijvoorbeeld de instellingspagina's van de machine bekijken terwijl ze tegelijkertijd met randapparatuur werken, zoals een robot of een temperatuurregelaar. De handleiding van de machine kan ook op het display verschijnen om gebruikers te helpen als ze ondersteuning nodig hebben bij een bepaalde instelfunctie of bediening.

 

Fanuc's panel iH Pro zorgt voor een intuïtieve bediening via swipe of multi-touch commando's, vergelijkbaar met een smartphone. Met name de capaciteit van de HMI is nu groter met betrekking tot gegevensopslag, procesmonitor geschiedenis, alarm geschiedenis en machine bedieningslogboek. Gebruikers kunnen dus meer informatie verzamelen, wat spuitgietbedrijven helpt hun klanten te voorzien van gegevensvereisten zoals validatie, of misschien bij het onderzoeken van procescondities, -problemen of -trends.

 

Meer intelligentie

Een belangrijke eigenschap van de nieuwe Fanuc Roboshot Alpha-SiB is de toegenomen softwarefunctionaliteit. Zo zijn er nu functies toegevoegd aan het standaard Roboshot softwarepakket waaronder auto-shutdown sequence, pre-suck back functie, automatische start-up parameter wijziging, operator management functie (optie met RFID toegang) en harskarakter evaluatie (wanneer Linki2 geïnstalleerd is).

 

De optionele Fanuc Linki2 tool voor productie- en kwaliteitsinformatiebeheer ondersteunt nu webbrowsers op PC- en tablettoestellen. Linki2 kan ook draaien op het Roboshot scherm, terwijl dankzij de ingebouwde OPC-UA communicatiemogelijkheden, interfaces beschikbaar zijn voor EUROMAP 77 en 63 om gegevensuitwisseling met ERP of MES systemen mogelijk te maken.

 

Een andere softwareverbetering waarvan klanten zullen profiteren is preventief onderhoud door middel van machine learning (uitgebreide AI-functionaliteit). De Roboshot Alpha-SiB kan de slijtageniveaus in de schroef vaststellen op basis van het gedrag van de keerring. Hier detecteert AI-backflow-monitoring veranderingen in patronen in relatie tot de mate van slijtage, waardoor de gebruiker wordt geattendeerd op een naderend probleem voordat dit het proces beïnvloedt. De aanwezigheid van slijtage kan de reactietijd verlengen en de procesconsistentie beïnvloeden, deze functie is dus uiterst nuttig voor Roboshot gebruikers.

 

Snellere injectiesnelheden

De snellere reactietijden van de Panel iH Pro HMI worden ondersteund door belangrijke verbeteringen in de machineprestaties, zoals hogere injectiesnelheden tot 350 mm/s, waardoor klanten hun productiviteit kunnen verhogen. Andere prestatieverbeteringen zijn de hogere standaardinjectiedruk, de grotere beschikbaarheid van schroefdiameters en de mogelijkheid tot vierassige servokernbesturing.

Dit laatste punt sluit aan bij de integratie van servo-elektrische besturing voor matrijskernbewegingen, in plaats van de traditionele hydraulische cilinders. Net als de vorige generatie modellen, is de nieuwe Roboshot ALPHA-SiB volledig elektrisch. Echter, om te vermijden dat het gereedschap hydraulische kernen heeft, profiteren Roboshot gebruikers van volledig elektrische Fanuc servo motoren en inverter aandrijvingen, waardoor er nergens in het proces hydraulica nodig is.

 

Nog groener

Naast de betere ecologische eigenschappen, is de elektrische technologie veel schoner en handiger dan hydraulica (geen olieverwijdering), waardoor deze vooruitgang belangrijk is voor sectoren zoals de medische, waar de afwezigheid van deeltjes en dampen in cleanroom omgevingen van het grootste belang is.

 

Tenslotte bouwt de Alpha-SiB voort op de reputatie van het Roboshot platform voor precisie met een hoge herhaalbare nauwkeurigheid, een concept dat de betrouwbaarheid en het onderhoudsgemak van de machine aanvult. De Roboshot Alpha-SiB voldoet ook volledig aan ISO 20430, de internationale veiligheidsnorm voor spuitgietmachines.

 

Levenslange machine-ondersteuning

Dankzij een uitgebreid Europees netwerk van servicecentra kan Fanuc levenslange ondersteuning bieden voor zijn machines.

 

De Alpha-SiB serie is initieel beschikbaar in modellen van 50, 100, 130, 150 en 220 ton, met verschillende injectiecapaciteiten. Hogere tonnage modellen (250, 300 en 450 ton) zullen volgen.

 

Kunststoffen beurs 15-16 september 2021
Brabanthallen - 's-Hertogenbosch

Stand 46 - ORA Machines NV (dealer van Fanuc Roboshot spuitgietmachines)

Kunststof&Rubber is ook aanwezig op de beurs, op stand 312

 

Focus op ...

Agenda

8 maart 2022, Parijs, Frankrijk

JEC World 2022

Composites solutions and innovations for all markets. Meet with decision-makers from the whole value...

31 maart 2022, Wenen, Oostenrijk

European Thermoforming Conference

The European Thermoforming Conference is unique because it is run specifically for the thermoforming...

18 mei 2022, Hardenberg

Mix Noordoost 2021

Een nieuw platform en een nieuwe vakbeurs van Easyfairs voor de maakindustrie van Noordoost-Nederland...

Meer agendapunten »